Matthew McConaughey is de grote trekpleister in deze nieuwe, broeierige detectiveserie met klinkende namen. We keken de pilot en ja, dit smaakt naar meer.

Die uitgeharde, verbeten kop en cynische blik - is dit dezelfde acteur als de pretty face uit romkommetjes als How to Loose a Guy in 10 Days? De laatste jaren is McConaughey uitgegroeid tot een acteur van formaat en op dit moment is zijn status red hot, aldus Variety. Onlangs had hij een geweldige bijrol als doorgedraaide, belachelijke oerkreten slakende beurshandelaar in The Wolf of Wall Street en een prima hoofdrol in het sterke drama Mud. En nu heeft hij dus een van de hoofdrollen in de nieuwe serie True Detective, die maandag in première gaat bij HBO Nederland.

De serie is het gesprek van de dag, omdat er twee Hollywoodacteurs in spelen: McConaughey en Woody Harrelson. Allebei voorzien van southern accent en bijpassende relaxte fysiek zijn ze geknipt voor rollen als detectives Rust Cohle (McConaughey) en Martin Hart (Harrelson) uit Louisiana. Het verhaal speelt dus in het arme diepe zuiden van de VS met z’n geheimzinnige bayous, slangenbezwerende dominees en andere geloofsfanatici, armoede en geweld.

Tegen dat decor speelt het verhaal, een raamvertelling waarin de twee detectives voor een nieuw politieonderzoek naar een seriemoordenaar herinneringen ophalen aan een bizarre moordzaak uit 1995, op zoek naar details in die zaak die destijds misschien over het hoofd zijn gezien. Ze waren toen nog maar net een team en hun kennismakingspraatje in de auto maakt meteen duidelijk hoe het zit: Rust is een rare en een loner. Hart, ook een vreemde snuiter, heeft nog een gezinnetje dat hem op het rechte pad houdt. ‘Ik ben een realist,’ zegt Rust tegen Hart, die hem probeert te peilen in hun eerste kennismaking. ‘Wat betekent dat?’, vraagt Hart . ‘Dat ik slecht ben in feestjes,’ antwoordt Rust, die stomlazarus verschijnt op zijn eerste etentje bij het gezin van zijn partner.

Wat ze tijdens hun eerste dienst aantreffen, tart de verbeelding: een naakt meisje, vastgebonden aan een boom, doodgestoken en met een gewei op haar hoofd geplant. Er worden rare tekens gevonden, en er is iets met enge rituelen en driehoekige bouwsels van stokjes. Zoals de pers trouwens al wist want bij de presskit zat zo ’n raar bouwsel van stokjes. ‘Nu al engste presskit van 2014’, twitterde iemand . 

Je raakt gelijk gegrepen door McConaughey, die een ijzersterk personage neerzet als de grimmige, gekwelde, drankzuchtige Rust. De pilot is wat traag en het is niet meteen duidelijk waar het heen gaat maar aan het eind van de aflevering zit je er zo in, dat je gek opkijkt als het ineens stopt en niet twee uur doorgaat zoals bij een speelfilm. Want deze productie doet filmisch aan , van a tot z. McConaughey, in een interview: ‘True Detective is een 450 pagina’ s lange film’.

Regisseur is Cary Fukunaga, die twee bijzondere films maakte, Jane Eyre (2011) en Sin Nombre (2009), waarmee hij een prijs won op het Sundance Film Festival. Bijzonder is ook dat hij alle afleveringen maakt van True Detective, in plaats van mee te draaien in een team regisseurs zoals gebruikelijk bij een serie. 'Om beter de grote lijnen te kunnen bewaken', zegt hij daar zelf over, maar doorgaans doet de hoofdschrijver dat, zoals Vince Gilligan bij Breaking Bad. Scenarioschrijver Nic Pizzolatto heeft echter nog geen enkele ervaring in de televisie- en filmwereld, True Detective is zijn eerste script. Hij publiceerde al wel een goed ontvangen roman. Oorspronkelijk zou ook dit een boek worden. Gelukkig voor ons kijkers leek het verhaal hem beter geschikt voor tv. Knap, hoe hij door sfeer en opzet nieuw leven weet te blazen in het detectivegenre.

True Detective trakteert ons op broeierig, onderhuids drama met uitstekend spel en veel sfeer. Het prachtige camerawerk is van Adam Arkapaw, die voor het draaien van Top of the Lake een Emmy Award won – zijn  adembenemende landschapshots daaruit staan nog goed op het netvlies. De al even fraaie, goedgekozen muziek is van T-Bone Burnett, die ook vaak meewerkt aan films van de Coen broers. In hun laatste film Inside Llewyn Davis had hij weer een groot aandeel als coach van hoofdrolspeler Isaac. Het zijn allemaal klinkende namen.

True Detective is vanaf maandag 13 januari, 20.30, te zien op HBO.nl. De pilot zal ook voor niet-abonnees gedurende vier weken gratis te zien zijn, via de Nederlandse website van HBO.