Ilse van der Velden houdt een blog bij over haar bezoek aan het Edinburgh International TV Festival. Onder de genodigde gasten: House of Cards-ster Kevin Spacey en Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan.

Je wilt er altijd te veel in stoppen. Dat concludeerde humorist en schrijver David Sedaris gisteravond tijdens zijn optreden in Edinburgh, dat hij opende met een even geniaal als krankzinnig verhaal waarin hij een verblijf tussen de rijken van Manila wist te linken aan ‘pipa’, het Zweedse woord voor meisjes… eh , voorbips. Geschater in de zaal. Maar, zei de schrijver tijdens de verplichte vragenronde, pipa moest sneuvelen: het verhaal zat nu te vol. 

Datzelfde dreigt mij nu te gebeuren in mijn eerste blog vanaf het Edinburgh TV Festival, dat vanochtend begon. Het brengt nog eens duizenden mensen extra naar de stad die toch al uitpuilt wegens het beroemde Fringe-theaterfestival en het boekenfestival; iedere kamer, hoek en bezemkast is verhuurd en de rijen in de coffeeshops vragen geduld. 

Kloppend hart is het congrescentrum vlakbij Grassmarket, het Leidseplein van Edinburgh, maar dan zonder taxi’s en gillende trams. Hoofdsponsor van het festival is The Guardian; de Guardianista's hebben dan ook hun eigen koninkrijk hier in de pressroom, mét naambordjes aan hun lange tafels (hoeveel mediajournalisten heeft die krant eigenlijk?), terwijl wij mindere goden elkaars okselzweet kunnen ruiken, zo dicht zitten we opeen. Afijn. Brits tv-talent van zowel voor als achter de camera toont de komende dagen in talloze evenementen (die vaak tegelijk plaatsvinden) wat het in huis heeft, aan de verzamelde zenderbazen, producenten en talentscouts.

Wat sowieso nog in dit blog moet, is de masterclass van Vince Gilligan eind van de middag, de bedenker en maker – of zoals fans ook wel zeggen: de God – van Breaking Bad. En daar gaan we alweer. Want ik kan dat niet vertellen zonder een heel nieuw onderwerp aan te snijden: het exclusieve interview dat ik dinsdag met Gilligan had in het Soho Hotel in Londen, waar hij een dag lang de Europese pers te woord stond onder auspiciën van Netflix, dat Breaking Bad in Europa gaat uitzenden. In kamer 109 van dat hotel met fluisterdik tapijt, zat ik op nog geen meter afstand van de man uit wiens buitengewoon creatieve brein al ruim vijf jaar lang toptelevisie komt. En ja, dat maakte indruk.Maar we moeten door. Over de masterclass, waar Gilligan wie weet wat nog zal loslaten over de serie en de finale, de allerlaatste aflevering (denk de spijt in m’n stem er rustig bij), en waarover u morgen hier natuurlijk alles leest, is namelijk nog meer te vertellen. Moderator is niemand minder dan Charlie Brooker . Dit bekende Britse enfant terrible is zelf scenarioschrijver, en maker van weer een andere – ‘nogal briljante’, aldus The Daily Telegraph – dramaserie genaamd Black Mirror. De VPRO zendt deze serie komend seizoen uit.

Nadat ik deze zin heb getikt, worden wij persmuskieten in dit zaaltje vol lege koffiekoppen en schalen toffee ruw onderbroken. Mededeling: de speech die vanavond wordt gehouden door eregast Kevin Spacey, acteur, producent en ster van de Netflix-serie House of Cards, is alvast onder embargo in te zien. Ik moet met een handtekening beloven dat ik niets verklap, tweet of like, maar het zijn 17 pagina’s met regelafstand 1,5, en afgaand op wat ik heb gelezen, maakt Spacey zich er bepaald niet met een jantje van leiden vanaf.

Kijk, dit overkomt Sedaris dus ook. Want waar laat ik nu The Great Bake en de sessie over ‘Poverty Porn’?  Er zit niks anders op: morgen weer een blog.

Bekijk hier het interview met Vince Gilligan.