12 augustus, de datum heeft een rood kringetje bij Breaking Bad fans, want die dag beginnen de allerlaatste 8 afleveringen. Fans hebben daar maar liefst driekwart jaar op moeten wachten. In de aanloop stijgt de spanning- en de aandacht. De fancommunity ontploft zo ongeveer van opwinding, de critici zitten met het potlood vers geslepen klaar.Met het einde in zicht, koos de beroepsvereniging van Amerikaanse critici (TCA) Breaking Bad afgelopen weekend nog gauw even tot programma van het jaar, de hoogste categorie die er uit te delen is in deze jaarlijkse prijs. En de maker, Vince Gilligan, deed zelf ook een duit in het zakje met zijn uitspraak dat hij moest huilen bij het schrijven van de finale.

Een kleine bloemlezing van alle fanfun: Hollywood Reporter komt met vijf manieren om je voor te bereiden op Het Einde, waaronder het iBook Breaking Bad: Alchemy, en een goed gelukte game op Betting Bad.com waarmee je kunt wedden op de afloop. Komt Skyler in de getuigenbescherming, keert Walt’s kanker terug, zegt Jesse ‘bitch’? Dat laatste is natuurlijk geen vraag, getuige de Jesse Pinkmans Bitch Complilation. En wat te denken van Breaking Bad, de schoolmusical, met een klein kaal joch in de hoofdrol - hilarisch.

De BBC gooit het over de serieuze boeg met een artikel, cijfers en al, over het gebruik van crystal meth wereldwijd. In de VS is het voor de 1 miljoen gebruikers (tegen 1,8 in 2006, dus dat is goed nieuws) een drug van de minder bedeelden, in Londen van rijke homo’s en Oost-Europa wordt het geassocieerd met prostitutie. In Tsjechië is het een groter probleem dan heroïne, terwijl in Griekenland een goedkope en gevaarlijke variant genaamd sisa rondgaat voor € 2 per hit. Zo leer je nog eens wat.Maar nu de inhoud. De trailer is omineus, je vreest het ergste. Gaat Walt het overleven? Veel fans denken van niet. Leg er een wedje op, zou ik zeggen. De mid-season finale eindigde met Hank, Walt’s zwager van de narcoticabrigade, zittend op het toilet , die achterop een foto ineens de naam Heisenberg ziet staan. Maar volgens acteur Dean Harris, die Hank speelt, betekent dat niets: ‘Ik denk nog steeds dat hij zero weet over Walt’. Over Hank zegt hij verder: ‘Hij is terug naar waar hij wilde zijn bij de DEA. Hij is terug in het zadel. Het leuke van Breaking Bad is het dubbele leven dat mensen soms hebben.’ Bedoelt hij nou dat Hank ook een dubbelleven leidt? Dat kan niet waar zijn. Hoewel: als er is een constante is in Breaking Bad, dan is het dat deze serie steeds weet te verrassen.

De laatste Acht roept van tevoren van alles op. Blije anticipatie dat het weer begint, spanning over wat er gaat gebeuren. Maar ik maak me ook grote zorgen. Wat als het slecht afloopt met Walt en Jesse Pinkman, mannen waarmee we de afgelopen jaren hebben gelééfd? Hoewel het er dik inzit; alles in de serie gaat richting het afvoerputje, niet alleen de restanten in het drugslab maar ook de moraal van hoofdpersoon Walter White. Maar welke weg kiezen de makers?

Wordt slechtheid, in de beste Christelijke traditie, nu dan toch afgestraft? Tot nu toe kwam Walter White, aanvankelijk een deugdzame scheikundeleraar, er steeds mee weg. Van een moraal, christelijk of anderszins, hebben de makers zich nooit wat aangetrokken en in die zin is Breaking Bad zonder meer subversief. Goed mogelijk de reden dat Breaking Bad nooit de Emmy voor Beste Serie won. Maar dat de serie vragen oproept omtrent moraal, en in dat opzicht ambigue is, is een van de ingrediënten die hem zo interessant maken. En het zegt iets over maker Vince Gilligan, die volgens acteur Bryan Cranston ‘een donker kantje’ heeft.

Maar het aller-, allerergste is het, als het einde een zeperd is. Al kun je je dat nauwelijks voorstellen bij een serie van deze kwaliteit. Ook erg is een open einde, zoals David Chase flikte in The Sopranos – wat was dat tergend, en dat gevoel bleef lang hangen. We liggen er nog  net niet wakker van. Maar het scheelt niet veel.


Breaking Bad, the final episodes, vanaf 12 augustus, AMC
Voor degenen die, hoe onwaarschijnlijk ook, Breaking Bad nog niet kennen is er een keur aan recaps. Aanraders zijn de Idiot’s Guide tot Breaking Bad van Screen Junkies, en de 9 Minute Epic Recap.