Filmliefhebbers kunnen er niet omheen: het beste drama speelt zich niet meer alleen af in de bioscoop, maar ook op televisie. Daarom geeft Cinema.nl televisiedrama voortaan een vaste plek op de site. Ter introductie heeft de redactie een top tien samengesteld van de beste series aller tijden.

Nadat Martin Scorsese de pilot-aflevering van Boardwalk Empire had geregisseerd, zaten de makers van de HBO-serie naar verluidt even met de handen in het haar. De stijl was zo specifiek Scorsese – zo filmisch – dat het maar de vraag was of de tv-regisseurs die de rest van het seizoen moesten maken die konden evenaren. Wie wel eens een paar afleveringen van de misdaadserie heeft gezien, kan concluderen dat het goed is gekomen: Scorsese’s weelderige stijl is vakkundig gekopieerd.

Dit achtergrondverhaal illustreert hoe dun de scheidslijn tussen film en televisie is geworden. Het is geen toeval dat filmicoon Scorsese – tevens executive producer van Boardwalk Empire – de overstap naar het kleine scherm maakte. In een interview licht hij toe: 'In de jaren zestig hoopten we al dat televisie een plek zou worden waar filmmakers in alle vrijheid verhalen konden vertellen met nadruk op plot- en karakterontwikkeling. Pas sinds een jaar of tien zie je dit gebeuren, vooral bij HBO. Het medium is echt veranderd.'

Hollywoodsterren
Die conclusie hebben meer beroemde filmmakers getrokken. Zo was David Fincher recent betrokken bij dramaserie House of Cards, Neil Jordan bij The Borgias en Gus Van Sant bij Boss. En Hollywood-sterren op tv zijn ook geen uitzondering meer. Kate Winslet, Dustin Hoffman, Kevin Spacey, Glenn Close, William H. Macy: ze speelden de laatste jaren allemaal een hoofdrol in een serie.

Heel verrassend is dat niet. Dramaliefhebbers hebben natuurlijk al lang opgemerkt dat Scorsese en zijn collega's gelijk hebben: het spannendste, grappigste, ontroerendste drama tref je de laatste jaren in toenemende mate op tv. Amerikaanse series als The Wire, The Sopranos, Mad Men en Breaking Bad kunnen op alle fronten concurreren met het beste uit Hollywood. En Europa blijft niet achter: de dramareeksen van de BBC stonden al uitstekend bekend, maar ook uit bijvoorbeeld Scandinavië komen allerlei topproducties. Zelfs Nederland doet internationaal mee, met series als Penoza en Overspel, die Amerikaanse remakes opleverden.

Series op Cinema.nl
Voor Cinema.nl is het niet meer dan logisch de filmblik te verbreden. Vorig jaar begonnen we al met het recenseren van series op dvd en het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen in de tv-blogs van Ilse van der Velden. Vanaf heden krijgen al die berichten een vaste plek op cinema.nl/series. Daarbij wordt rekening gehouden met de verschillende manieren waarop series worden bekeken: via televisie, dvd en internet.

Voor de gelegenheid heeft de redactie van Cinema.nl een top tien samengesteld van de beste televisieseries aller tijden. Daarbij is besloten de selectie enigszins te beperken: Cinema.nl blijft een filmsite en richt zich dus op tv-drama met een uitgesproken filmisch karakter. Bestaan er dan geen soaps, sitcoms en ‘case of the week’-series die de moeite waard zijn? Natuurlijk wel – programma’s als The Office (UK), Fawlty Towers, All in the Family, The Simpsons en Flight of the Conchords worden op de redactie een warm hart toegedragen. We sluiten niet uit dat dergelijke series sporadisch zullen worden besproken, maar de nadruk ligt op het filmische werk.

Dan nu: de top tien. Of eigenlijk – wegens gedeelde plaatsen bij de optelling – een top dertien. Laat de reacties maar komen.

De beste series volgens de redactie van Cinema.nl

1. Twin Peaks / The Wire
2. Breaking Bad
3. Riget (The Kingdom)
4. The Sopranos
5. Homeland
6. The West Wing / Carnivale
7. Sherlock
8. Dexter
9. Heimat
10. Doctor Who / Borgen