'Hoe kun je een stuk anders beginnen, een dag na de dood van Roger Ebert, dan met een citaat van hem? ‘Your intellect may be confused, but your emotions will never lie to you.’

Allereerst Unsere Mütter, unsere Väter, een indrukwekkend Duits drieluik, uitgezonden op 17, 18 en 20 maart. Twee keer knipperen met je ogen en je had het gemist. En dat gebeurde dan ook, zeker in Nederland - erg jammer, want dit is niet minder dan een mijlpaal. Gelukkig zijn alle afleveringen in zijn geheel te zien op YouTube.

Ook van oorsprong Duits, maar van een totaal andere orde, is nieuwe Nederlandse komedie Danni Lowinski, waarvan alle tot nu toe uitgezonden afleveringen (gratis ) online te zien zijn bij SBS6. Hoewel totaal onvergelijkbaar, hebben deze twee series een belangrijke eigenschap gemeen: ze maken de emoties los.


Trailer van de mini-serie

Unsere Mütter, unsere Väter schokt en ontroert en laat je enigszins ontdaan achter- en toch ook verrijkt. Het vertelt het aangrijpende verhaal van vijf jonge twintigers, Duits, Joods, alles door elkaar, die samen lachen, zuipen en lol maken, tot de oorlog komt en ze allemaal hun eigen portie perverse verschrikkingen meemaken. Eigenlijk is geen van hen aanhanger van het nieuwe geloof, maar in dienst moeten ze. De een ontpopt zich tot held, de ander degradeert tot moordmachine en een van de meisjes wordt de minnares van een hoge nazi om haar huid en die van het vijfde lid van de groep, haar Joodse vriend, te redden. Zijn belevenissen zijn een aaneenschakeling van onvoorstelbare en dramatische gebeurtenissen. Maar ook hij doodt, zoals de anderen. In de oorlog probeerde iedereen z’n huid te redden, en zijn goed en fout maar tot op zeker hoogte houdbaar. Deze genuanceerde kijk op hoe de oorlog is beleefd van Duitse zijde maakt de serie controversieel. De Duitse kranten penden zich blauw, en ook de Nederlandse pers deed een duit in het zakje.

Dan Danni Lowinski. Goeie Nederlandse comedy's zijn zeer dun gezaaid. Maar met het eveneens zeer geslaagde Volgens Robert meegerekend zitten we ineens in de lift wat dat betreft. Danni Lowinski, zeg maar Legally Blonde meets Erin Brokovich in de polder, is een klassieke feelgoodserie waar je opgewekt uitkomt. Dat is zowel te danken aan het gegeven als aan de uitstekende vertolking door de hoofdrolspeelster, de vijf jaar geleden door de Amsterdamse Toneelschool afgeleverde Marlijn Weerdenburg. Net als Reese Witherspoon en Julia Roberts speelt ze een meisje met niet al te veel eigendunk, wat zich manifesteert in haar kledingwijze (van boven te diep, van onder te kort), die ontdekt dat ze veel meer in haar mars heeft. Kapster Danni sluit met goed gevolg haar rechtenstudie af en wordt advocaat, waarbij ze haar prettige gebrek aan eerbied voor hoge omes meeneemt; she kicks some ass. En dat is heerlijk om te zien.

Twee series, twee totaal verschillende soorten emoties . Vast staat, dat bovengenoemd citaat van Roger Ebert er een is om te onthouden . Gelukkig hebben zijn uitspraken en zijn stukken wel het eeuwige leven.