Nu het nieuwe tv-seizoen op het punt staat te beginnen selecteren we de series die de moeite van het volgen waard zijn, in Nederland en in de VS, nu en in de toekomst.

Homeland
Homeland was ongetwijfeld de beste nieuwe serie van 2011; een rollercoaster van een thriller die zich afspeelt in het nerveuze, door 9/11 getraumatiseerde tijdperk, vol onverwachte wendingen. Seizoen twee begint niet waar één ophield (Carrie’s elektroshocks), maar een tijd later, verklapte producer Alex Gansa (24, The X-Files) deze zomer. De relatie tussen Carrie en Brody blijft, en ook de huidige presidentsverkiezingen worden in het script geschreven. Verder mogen we nieuwe personages verwachten, vooral bij de CIA. 

Te zien in de VS vanaf 30 september. Wordt waarschijnlijk ook in Nederland aangekocht.

Steve Buscemi in Boardwalk Empire

Boardwalk Empire
Het wekt natuurlijk enorme verwachtingen als een tv-serie de stempel draagt van ( executive producer) Martin Scorsese himself - maar is het ook goed? Vanaf het begin zat je in ieder geval ademloos te kijken naar Boardwalk Empire; visueel is de serie verpletterend. Maar het duurde nogal voor het plot duidelijke contouren kreeg en je snapte dat je hier te maken had met een echt Scorsese- onderwerp: maffia. Dit monumentale verhaal schetst de opkomst van de Amerikaanse maffia ten tijde van de Drooglegging in het destijds nogal losbandige Atlanta. In de tweede helft nam de spanning alsmaar toe en de laatste paar afleveringen stegen tot grote hoogte. Seizoen twee lost de belofte van één volledig in, aldus de critici, en plaatst Boardwalk Empire op dezelfde hoogte als Mad Men en Breaking Bad.

Seizoen 2 is vanaf 7 oktober te zien op Nederland 3 , seizoen 3 wordt vanaf 17 september uitgezonden door betaalzender HBO NL.

The Mindy Project
Een van de leukste komedies die we in New York voorbij zagen komen tijdens de najaarspresentaties - en het waren er een heleboel, want comedy is momenteel hot - is The Mindy Project van Mindy Kaling. Deze zeer grappige dame is bekend van haar rol in de Amerikaanse versie van The Office, waarvan ze tevens meerdere afleveringen schreef en mede- producente is. Ook is ze sinds dit jaar een bestsellerauteur, mede dankzij haar optreden in de Daily Show. The Mindy Project is het verhaal van een mooie meid die wel een succesvolle carrière heeft (als gynaecoloog) maar een stuntelaar is in de liefde, tot wanhoop en hilariteit van vrienden en collega’s . Na Girls heeft The Mindy Project de beste papieren om uit te groeien tot een groot succes: de trailer is hilarisch.

Te zien in de VS, vanaf 25 september.

Elementary trailer

Elementary
Lucy Liu en de Britse Jonny Lee Miller (Trainspotting ) spelen de hoofdrol in deze hedendaagse versie van Sherlock Holmes, Elementary . Grootste verandering is dat het verhaal zich nu niet afspeelt in Londen, maar In New York - het eventuele stof wordt er zo wel afgeblazen en New York als visuele achtergrond is altijd een pluspunt. Dan is er de verrassing dat Watson ineens een vrouw is (Liu). Sherlock zelf zit onder de tatoeages en komt als de serie begint net uit de rehab  - zeer modern allemaal en ‘t geeft de speurneus een vleugje cool. Een ding is niet veranderd: Sherlock is geniaal. Al weet hij ook niet álles. Zegt Watson: ‘hoe weet jij dat ik vroeger chirurg was?’ ‘Google ,’ antwoordt Sherlock. ‘Not everything is deducable.’ Fijne mix van whodunnit, CSI, mysterie en Britse humor: de trailer van Elementary belooft heerlijk entertainment.

Te zien in de VS, vanaf 27 september.

Cel (Bellicher 2)
Strak, snel en sfeervol was Bellicher, de Macht van Meneer Miller twee jaar geleden, een aangename verrassing: een spannende thriller over een eenling die het hele bedrijf, een groot, machtig adviesconcern , tegen zich krijgt als hij ontdekt dat er feiten worden gemanipuleerd om de angst voor de islam aan te wakkeren. Hij slaat op de vlucht, achterna gezeten door een doodenge Theo Maassen. Co-regisseur David Lammers en cameraman Lennert Hillige vonden inspiratie in films als The Firm, en kwamen een heel eind. Het vervolg komt dit najaar eerst in de bioscoop en dan op tv als zesdelige serie, opnieuw gebaseerd op de boekenreeks van Charles den Tex.

Cel draait vanaf 4 oktober in de reguliere bioscopen, de tv-serie volgt in 2013.