Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een snoeiharde actiefilm uit Indonesië en een documentaire over een legendarische Formule 1-coureur.

Alive

Op 13 oktober 1972 vliegt een chartervliegtuig met aan boord 37 mensen - spelers, vrienden en familie van een Uruguayaans studenten-rugbyteam - over de besneeuwde toppen van de Andes richting Chili, als het in slecht weer verongelukt. Een handjevol passagiers overleeft de crash, maar moet, om in leven te blijven het onmogelijke presteren, namelijk het verorberen van bekenden en geliefden. Al is regisseur Marshall er in Alive niet in geslaagd om over te brengen hoe ingrijpend die beslissing moet zijn geweest, hij heeft wel een integere en boeiende film gemaakt.

Apollo 13

Raket Apollo 13 vertrekt met zijn drie bemanningsleden op 11 april 1970 voor een reis naar de maan. Alles gaat goed tot er een zuurstoftank ontploft en de omineuze woorden 'Houston, we have a problem' worden uitgesproken. Regisseur Ron Howard haalde alles uit de kast om zijn reconstructie van de maanvlucht zo realistisch mogelijk te maken. Dankzij de stevige cast is het niet moeilijk mee te leven met de astronauten en de achterblijvers, de echtgenotes en de technici van Mission Control. Dat is knap, omdat de afloop natuurlijk bekend is.

The Night Comes For Us

In 2011 speelde vechtersbaas Iko Uwais de hoofdrol in de baanbrekende Indonesische actiefilm The Raid, met aan zijn zijde voormalig judokampioen Joe Taslim. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid en speelt Taslim eerste viool, als een crimineel met gewetensnood die wordt opgejaagd door Uwais. Veel meer heeft de plot niet om het lijf, want The Night Comes For Us van Headshot-regisseur Timo Tjahjanto is vooral een extreem bloederige aaneenschakeling van inventieve knokpartijen en (opvallend veel) doorgesneden kelen. Enkel geschikt voor de liefhebber dus, maar Uwais en co bewijzen andermaal dat, als het op snoeiharde actiefilms aankomt, Indonesië het beloofde land is.

Senna

Drievoudig wereldkampioen, de meest geliefde zoon van heel Brazilië en op de toppen van zijn kunnen: Formule 1-coureur Ayrton Senna had alles bereikt waar hij van droomde toen hij op 1 mei 1994 zijn bolide op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari tegen de vangrail reed. Hij overleed ter plekke, op 34-jarig leeftijd. Documentairemaker Asif Kapadia (Amy) schetst met een enorme hoeveelheid archiefmateriaal in eerste instantie een vrij droog en feitelijk portret van de coureur Senna. Het slot, dat op huiveringwekkende wijze de laatste uren van de mens Senna in beeld brengt, is echter van grote schoonheid.

Tropic Thunder

Omdat de opnames voor een peperdure Vietnam-film niet lopen als gewenst besluit regisseur Damien Cockburn (Steve Coogan) de set te verplaatsen naar een jungle in een Zuidoost-Aziatisch land. Hij vindt er - iets te veel - realisme. Vooral de eerste helft is erg sterk in deze komedie, met een mooie rol voor Robert Downey jr als ijdele acteur die voor de rol zijn huid liet pigmenteren, om zo beter een zwarte soldaat te kunnen spelen. Hij lispelt er een merkwaardig soort getto-wijsheden bij. Fantastisch, piepklein bijrolletje van een onherkenbare Tom Cruise.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.