Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Psychokinesis, een superheldenfilm van de regisseur van Train to Busan, en het sf-meesterwerk Under the Skin.

The Bleeder

Chuck Wepner (Liev Schreiber), een relatief onbekend zwaargewicht met druipsnor, kan zo goed incasseren dat hij tot de laatste ronde standhoudt in een titelgevecht met Mohammed Ali. Tot zijn eigen verrassing blijkt hij vervolgens een belangrijke bron van inspiratie voor boksfilm Rocky. Maar een bijrolletje in Rocky II loopt feestbeest Wepner mis door zich aangeschoten en met twee nachtclubdanseressen te melden bij de auditie. Vermakelijke, bitterzoete underdog-biopic met een wat vet aangezette seventies-look brengt weinig verrassingen, maar is dankzij branie van Schreiber en menselijke toon van regisseur Philippe Falardeau (Monsieur Lazhar) prima te pruimen.

Psychokinesis

Het kiprestaurantje van Roo-Mi moet, net als alle andere winkeltjes uit de buurt, wijken voor een megalomaan tax-free winkelcentrum. De winkeliers willen niet weg en krijgen onverwachte hulp van Roo-Mi's sukkelige vader, die ze niet meer zag sinds hij haar en haar moeder in de steek liet. Vader heeft nu kakelverse superkrachten. Regisseur Yeon maakte eerder de uitstekende zombiefilm Train to Busan. Dat niveau haalt hij hier helaas niet, daarvoor is de film te rommelig. Maar het is makkelijk meeleven met de arme sloebers in hun strijd tegen het Zuid-Koreaanse grootkapitaal in deze frisse superheldenfilm.

Sausage Party

Een verliefd knakworstje en een maagdelijk kadetje wachten in het schap tot ze door ‘de goden’ worden ‘uitverkoren’ om buiten de supermarkt in elkaar te mogen schuiven. Maar dat pakt net iets anders uit. Deze heel erg ‘stoute’ anti-religieuze animatiefilm voor volwassenen is geboren uit een onwaarschijnlijk huwelijk tussen de nietsontziende onderbroekenlolmakers Seth Rogen en Evan Goldberg (Superbad) en de Canadese Nitrogen animatiestudio’s, bekend van de onschadelijke peuter-evergreen Thomas de stoomlocomotief. De vliegende start met sterke grappen en dynamische animatie verzandt helaas weer in een orgie en langdradige achtervolging door een wraakzuchtige vaginale douche.

Trust

Het Donkere Bos is met de komst van Het Internet onttroond als de ultieme sprookjesbron van alle goeds en kwaads. In Trust verzwelgt de digitale kinderschrik-in-schaapskleren een veertienjarig meisje in de vorm van een chatvriendje dat zich uiteindelijk ontpopt tot een kinderlokker. Het goedige televisiefilm-sfeertje is even doorbijten maar het onderliggende verhaal van een uiteenvallende familie is oprecht en gedenkwaardig. Filmmaker David Schwimmer (Friends) liet het verhaal optekenen naar aanleiding van waar gebeurde verhalen die hem ter ore kwamen als bestuurslid van de Amerikaanse Rape Foundation.

Under the Skin

Als jonge vrouw vermomde alien (een bijna onherkenbare, maar perfect gecaste Scarlett Johansson) rijdt in een wit bestelbusje door Glasgow en verleidt eenzame mannen, die 'ze' meelokt en vervolgens vermoordt. Zeer losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Michel Faber, waaruit regisseur Jonathan Glazer (Sexy Beast, Birth) zo'n beetje alle plot sloopte. Bovendien koos hij een andere invalshoek. Glazer wil onderzoeken wat een mens tot mens maakt, door naar ons te kijken door de ogen van een alien. Under the Skin is niet alleen de meest buitenaardse sciencefictionfilm ooit gemaakt, ook een van de beste.

Lees hier een interview met regisseur Glazer over de film

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.