Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een reconstructie van de ontvoering van Adolf Eichmann en de fascinerende documentaire Shirkers.

Operation Finale

Buenos Aires, 1956. De Duits-Argentijnse Jood Lothar Hermann ontdekt via zijn dochter dat Adolf Eichmann, een van de architecten van de Holocaust, onder een valse naam in Argentinië woont. Vier jaar later stuurt de Mossad een team van specialisten om Eichmann gevangen te nemen en naar Israël te vervoeren. Deze dramatisering van de zoektocht naar Eichmann, de ontvoering en het uiteindelijke proces is vooral heel erg degelijk, met sterk spel van Isaac als onevenwichtige Mossad-agent en Kingsley als Eichmann.

Pitch Black

Acteur Vin Diesel laat zien meer in huis te hebben dan alleen de rollende spieren die hij in xXx en The Fast and the Furious-serie nadrukkelijk toont. In deze science fictionfilm met horrorelementen speelt hij op prima wijze de gevangene van een premiejager (Hauser). Samen zijn ze op een verre planeet terechtgekomen en moeten zich zien te verweren tegen onsympathieke aliens. Regisseur-scenarist Twohy (The Arrival) zorgt er met cameraman David Eggby (Mad Max) voor dat alles mooi in beeld komt. Met Diesel maakte Twohy nog twee vervolgen.

She's Beautiful When She's Angry

Portret van vrouwen die in de jaren zestig in Amerika betrokken waren bij de tweede feministische golf. De standvastige dames, zo standvastig dat ze door de FBI zelfs een bedreiging werden genoemd, stelden belangrijke vragen over de anticonceptiepil, de plek van vrouwen op de werkvloer en hun rol in de maatschappij. Dynamische archiefbeelden en indrukwekkende anekdotes van de activisten vertellen in deze krachtige documentaire het verhaal van een nog altijd actuele revolutie.

Shirkers

In 1992 maken drie jonge Singaporese vrouwen samen met hun Amerikaanse mentor, Georges Cardona, een roadmovie genaamd Shirkers. Als het trio vervolgens tijdens de montage naar het buitenland vertrekt om te studeren, verdwijnt Georges spoorloos. Samen met al het beeldmateriaal. Vijfentwintig jaar na dato gaat Sandi Tan, de hoofdrolspeelster en scenarist van de Shirkers, op onderzoek uit. Aanvankelijk lijkt deze dromerige en pijnlijk eerlijke documentaire voornamelijk over het mysterie ‘Georges Cardona’ te gaan, maar uiteindelijk ontwikkelt Shirkers zich vooral tot een prachtige ode aan de jeugd. Winnaar regieprijs op Sundance.

Watchmen

Een parallel universum, anno 1985. Nixon is president van de VS, een kernoorlog is zeer nabij. Nadat hij ontdekt dat iemand het heeft gemunt op voormalige superhelden, zoekt een van hen, Rorschach, een aantal oud-collega's op om ze te waarschuwen. Aarzelend trekken ze hun kostuums weer aan. Fans van Alan Moore's bejubelde, gelijknamige graphic novel waren slecht te spreken over de filmversie van regisseur Zack Snyder. Vooral het acteerwerk is soms onder de maat, maar Watchmen ziet er prachtig uit, en intrigeert voor wie de strip niet kent.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.