Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de Chinese ode aan de cinema King of Peking en cultklassieker The Warriors.

Breakdown

Actiester Kurt Russell speelt Jeff Taylor, die met zijn vrouw Amy (Kathleen Quinlan) in een opzichtige auto strandt in de woestenij van Zuid-West Amerika. Jeff blijft bij de auto terwijl Amy met een behulpzame trucker hulp zoekt bij een wegrestaurant. Amy raakt vermist en hier begint de film op Spoorloos (1988) te lijken. Maar in tegenstelling tot Spoorloos levert Breakdown aan het einde naar Amerikaans gebruik gewelddadige 'voldoening'. Laatste rol voor eeuwige bad guy J.T. Walsh (Red Rock West, The Grifters, Pleasantville) die korte tijd na de opnames van Breakdown overleed aan een hartstilstand.

King of Peking

Grote Wong rijdt op het platteland van China van dorpsplein naar sportveld met een filmdoek, een projector en een kopie van een Hollywoodfilm in zijn bestelwagentje. Zijn jonge zoon, Kleine Wong, helpt hem met de techniek en de ticketverkoop, tegen de zin van zijn ex-vrouw. Dan gaat er iets ernstig fout met de apparatuur en dreigt hij ook nog de voogdij te verliezen. Grote Wong heeft geld nodig en begint te experimenteren met het maken van illegale dvd's. Charmante en geestige ode aan filmliefde, creativiteit, cultureel ondernemerschap en aan vaders. Voor bijna niks gemaakt, met behulp van een crowdfundactie. Het fraaie camerawerk is van de Vlaming Seppe Van Grieken.

The Other Boleyn Girl

Anne Boleyn staat in de geschiedenisboeken: de in 1536 onthoofde, tweede vrouw van de Engelse koning Hendrik VIII. Het 'andere Boleyn meisje' was haar zus Mary. Maar in deze bewerking van Philippa Gregory's populaire roman wisselen de dames elkaar zo vaak af in het koninklijke bed dat je je afvraagt wie eigenlijk 'de ander' was. Meer melodrama dan historisch gewicht, maar de kostuums zijn mooi en de kiftende actrices Natalie Portman en Scarlett Johansson een kleurrijke combinatie die Eric Bana, fysiek toch niet onopvallend, wat in de schaduw zet.

Kiss the Girls

Dr Kate McTiernan (Ashley Judd) weet te ontsnappen uit de kerker van een psychopaat en helpt forensisch psycholoog Alex Cross (Morgan Freeman) de verknipte vrouwenverzamelaar op te sporen. Sinds The Silence of the Lambs - en in mindere mate Se7en - worstelen filmmakers om hun psychothriller een eigen draai mee te geven. Dat is in dit geval niet gelukt, maar dankzij het prachtige spel van de immer stoïcijnse Morgan Freeman blijf je toch kijken. Voor de liefhebber: in Along Came a Spider doet Freeman het als Dr Cross nog eens dunnetjes over.

The Warriors

Wanneer de leider van de grootste bende van New York wordt neergeschoten krijgen de Warriors, een bende uit Coney Island, de schuld. Alle gangs - uitbundig geschminkt en/of verkleed - worden gemobiliseerd en een wilde klopjacht volgt door de desolate straten van de slapende stad. In '79 werd de film gepromoot als zijnde bijzonder gewelddadig en provocerend en de jeugd was razend enthousiast. Inmiddels komen het geweld en de gedateerde teksten ('can you dig it') wat belegen over maar de duistere sfeer is nog steeds overweldigend.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.