VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere het ontroerende drama Eternal Sunshine of the Spotless Mind en de - soms griezelig actuele - Zuid-Koreaanse thriller Steel Rain.

Alan Partridge

Komiek Steve Coogan maakt al sinds 1991 furore met zijn typetje Alan Partridge, een uiterst cynische en zelfingenomen radio-dj en talkshowpresentator. In deze speelfilm slijt Partridge zijn nadagen als diskjockey bij een onbeduidende radiozender in Norfolk, waar hij ook nog eens dreigt te worden wegbezuinigd. Dat weet hij te voorkomen, waarna de collega die wel wordt ontslagen besluit de zender te gijzelen. Een doldwaze aaneenschakeling van briljante dialogen, knullige romantiek en onvervalste slapstick volgt; zo hoort een Britse komedie te zijn.

Billy Elliot

Een jongen in een Britse achterstandswijk kan niet boksen, maar wel balletdansen - een hier niet geaccepteerde uitingsvorm voor mannen. De jongen wordt verboden om te dansen, zet toch door, krijgt uiteindelijk succes en een betere relatie met zijn omgeving. Billy Elliot volgt een bekende formule, maar gelukkig wel een sympathieke, en de film is doorspekt met opmerkelijke intermezzo's. Soms zeggen de makers met een enkele scène meer dan andere filmers in anderhalf uur. In 2005 werd er een musicalversie op de planken gebracht, die vanaf 2014 ook in Nederland was te zien.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Dit ontroerende liefdesverhaal verloopt net zo grillig als het mysterie dat menselijk geheugen heet. Wanneer Joel (Jim Carrey) merkt dat zijn ex-geliefde Clementine (Kate Winslet) haar herinneringen aan hun tijd samen heeft laten wissen, besluit hij hetzelfde te doen. Te laat realiseert hij zich dat hij natuurlijk niet van zijn mooie herinneringen af wil. Die probeert hij in de diepste krochten van zijn geheugen te verstoppen. Regisseur Michel Gondry (Human Nature) is een slimme verteller die iets prachtigs maakte van het warmbloedige script van Charlie Kaufman (Adaptation). Jim Carrey laat andermaal zien dat hij ook buiten komedies uitstekend op z'n gemak is.

Klik hier en ontdek hoe je zelf een boeiende speelfilm maakt met minimale middelen, volgens Michel Gondry.

Steel Rain

De Noord-Koreaanse superspion Eom Chul-Woo ziet tijdens een opdracht vlak bij de grens met Zuid-Korea hoe een bloedige couppoging wordt gepleegd. Hij weet met de zwaargewonde Leider te ontsnappen naar de zuiderburen, en krijgt daar te maken met de mollige en ook wat sullig ogende Kwak Chul-Woo, een hoge ambtenaar bij Buitenlandse Zaken. Al snel worden her en der atoomwapens in gereedheid gebracht. Spannende en meeslepende thriller, met goed spel, mooi camerawerk, vleugjes humor en een puik script, waarin de wereldpolitiek nu eens vanuit verfrissend Koreaans perspectief wordt getoond.

The Bourne Identity

Matt Damon speelt in deze spionnenfilm een arme ziel die voor de kust van Marseille uit het water wordt gevist met twee kogels in zijn rug en een rekeningnummer van een bank in Zürich in zijn heup. Hij is zijn geheugen kwijt. Tot zijn eigen verbazing is hij heel goed in schieten, ongewapend vechten, vreemde talen en zo meer. Wat hem het meest verontrust is dat hij met regelmaat onder vuur wordt genomen. The Bourne Identity, losjes naar het boek van Robert Ludlum, deed het uitstekend bij publiek en critici. Drie vervolgfilms staan ook op Netflix.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.