Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een meesterlijke oorlogsfilm van Francis Ford Coppola en een midlifecrisis-drama met Ben Mendelsohn.

American Gangster

Goedgemaakte, voor regisseur Ridley Scott ingetogen film over Frank Lucas, een drugsbaron die vanaf het eind van de jaren zestig de wijk Harlem bevoorraadde. Hij wist met zijn façade van burgerlijke degelijkheid jaren uit de handen van de politie te blijven. Denzel Washington en Russell Crowe sprankelen als Lucas en zijn tegenpool, politieman Richie Roberts, die ethisch gezien meer met elkaar overeenkomen dan met hun collega's. Het kat-en-muis-spel tussen die twee, de grens tussen goed en kwaad: opzienbarende nieuwe aspecten biedt het verhaal niet.

Apocalypse Now Redux

Coppola maakte van het ruwe materiaal van zijn Apocalypse Now (200 uur) een nieuwe film. Althans naar eigen zeggen. Slechts een paar scènes springen eruit als nieuw. De basis blijft dat kapitein Willard (Martin Sheen) in Vietnam een geheime opdracht krijgt om de geniale doch losgeslagen kolonel Kurtz (Marlon Brando) te liquideren. De zwakte van het origineel, een haperend tempo, wordt vooral verergerd door een nieuwe, te lange sequentie met Franse kolonisten. De kracht - de bizarheden in overweldigende beelden - is toegenomen door enkele maffe sequenties en het opkrikken van de kleuren. Het laatste oordeel: hoe meer Apocalypse Now (en later), hoe beter.

Babam ve Oglum

Sadik vertrok als rebellerende tiener naar Istanbul om carrière te maken als journalist en liet zijn familie achter op het platteland. Jaren later verliest Sadik tijdens de militaire coup in 1980 zijn vrouw en belandt hij in de gevangenis, waar hij wordt gemarteld. Na zijn vrijlating reist hij samen met zijn zoontje Deniz terug naar zijn familie op het platteland, om erachter te komen of de band met zijn eigen vader nog wel te herstellen valt. In Turkije groeide dit prachtige melodrama, dat de complexiteit van familierelaties toont door de ogen van drie generaties, uit tot één van de succesvolste films aller tijden.

Knocked Up

Een dronken onenightstand is niet bepaald een voor de hand liggend uitgangspunt voor een romantische komedie. Sukkel Ben (Seth Rogen) is met zijn overgewicht, werkloosheid en geblow niet bepaald de ridder op het witte paard. Dat de mooie Alison (Katherine Heigl) hem uiteindelijk het voordeel van de twijfel geeft, is omdat ze acht weken later zwanger blijkt. Regisseur Judd Apatow schetst zijn personages liefdevol en slaagt erin om van Knocked Up een vrolijk en eerlijk commentaar op moderne zeden te maken.

Lees hier ons interview met Judd Apatow over Knocked Up

The Land of Steady Habits

Vijftiger Anders Hill is gestopt met zijn deprimerende werk in de financiële sector en gescheiden van zijn vrouw. Hij wilde meer vrijheid. Maar wat daarmee te doen? Hij heeft een rommelige relatie met zijn 27-jarige, net afgekickte zoon, maar op een feestje nodigt de zoon van een bevriend echtpaar hem uit om ook een trekje te nemen van illegale rookwaar. Daarna gaat het nog iets sneller bergafwaarts met Anders. Mooi midlifecrisis-drama, vooral dankzij puik spel van de hele cast - Ben Mendelsohn als de dolende vijftiger is fantastisch - en de rustige en subtiele regie van Nicole Holofcener (Enough Said, Friends with Money).

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.