VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een meesterlijke oorlogsthriller, een horrorklassieker en een voortreffelijke muziekfilm.

Net toegevoegd: Zero Dark Thirty

Meesterlijke thriller waarin regisseur Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) de klopjacht op Osama Bin Laden reconstrueert, van de ijzingwekkende openingsminuten waarin een verdachte op gruwelijke wijze door de CIA wordt gemarteld tot de monumentale, zenuwslopende slotakte in Abbottabad, Pakistan. De suggestie dat de folteringen essentieel waren voor het lokaliseren van Bin Laden leidde tot woedende protestacties, maar in toon is Zero Dark Thirty verre van propagandistisch.

Net toegevoegd: Army of Darkness

Warenhuisemployé Ash (Bruce Campbell ) belandt met zijn befaamde kettingzaagprothese in de veertiende eeuw waar hij op onderkoelde wijze slag levert met ridders, zichzelf, allerhande gedrochten en een leger van skeletten. Regisseur Sam Raimi kwam in Evil Dead 2 nauwelijks toe aan zijn geliefde Middeleeuwen - deel twee was feitelijk een geniale remake van zijn origineel - en pakte voor deel 3 flink uit met bloedfonteinen, duistere magie en botte animatie.

Actueel: Whiplash

Jazz-musical La La Land van Damien Chazelle oogste deze week veel lof op het filmfestival van Venetië. Twee jaar geleden debuteerde Chazelle met deze voortreffelijke muziekfilm, waarin een jonge, ambitieuze jazzdrummer het opneemt tegen zijn veeleisende en meedogenloze docent . Een spannende en aangrijpende film waarin de muziekwereld wordt voorgesteld als een sportarena. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde.  

Meer Netflix-tips?