VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een biopic over Stephen Hawking, de Amerikaanse indie Tangerine en Oorlogswinter.

Net toegevoegd: The Theory of Everything

Tijd en liefde, twee van de grootste mysteries van ons bestaan, staan centraal in deze verfilming van Jane Hawkings boek Travelling to Infinity: My Life with Stephen. Een conventionele, maar ontroerende en grappige biopic over de wetenschapper die door de spierziekte ALS lichamelijk steeds verder aftakelt. Aan clichés geen tekort, maar echt storen doen ze niet dankzij het voortreffelijke acteerwerk van de hoofdrolspelers. Eddie Redmayne won een Oscar voor zijn indrukwekkende transformatie.

Actueel: Tangerine

Van 23 juli t/m 7 augustus vindt in Amsterdam Europride plaats. Op Netflix staan bar weinig goede films met een LGBT -thema (we tipten eerder al wel Weekend ), maar de Amerikaanse indie Tangerine is absoluut de moeite waard: een rauw, openhartig en volstrekt origineel komisch drama – opgenomen met drie iPhones – dat een dag uit het leven toont van twee transgender prostituees in Los Angeles. Winnaar van talloze filmprijzen, waarvan een groot deel voor actrice Mya Taylor (zelf transgender en voormalig prostituee).

Actueel: Oorlogswinter

Vorige week werd bekend gemaakt dat Martin Koolhovens Engelstalige western Brimstone is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het filmfestival van Venetië. Koolhovens vorige film, Oorlogswinter, dateert alweer uit 2008. Een mengeling van coming of age-film en spannend oorlogsdrama, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw, over een jongen die in de winter van 44/45 een neergestorte Engels piloot besluit te verbergen. Met alle gevolgen van dien.

Meer Netflix-tips