VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een geweldige superheldenfilm (maar dan geanimeerd), één van de eerste rollen van Kristen Stewart en komedieklassieker Office Space.

Net toegevoegd: The Incredibles

In het rijtje beste superheldenfilms aller tijden hoort deze aandoenlijke Pixar-animatiefilm zonder meer thuis. Centraal staan de leden van het gezin Incredible: vader Bob is oersterk, moeder Helen is extreem flexibel, dochter Violet kan verdwijnen en zoon Dash is één bonk adrenaline. Regisseur Brad Bird, die eerder de mooie, handgetekende animatiefilm The Iron Giant maakte, mixt op superieure wijze ernst en leut, genres en stijlen. Het resultaat is een fantasierijk pleidooi tegen de middelmaat.

Actueel: Panic Room

Het is de week van actrice Kristen Stewart (1990): twee films waarin ze de hoofdrol speelt draaien sinds donderdag in de bioscoop. Haar eerste grote rol speelde ze op 10- jarige leeftijd in David Finchers Panic Room: een vooral cinematografisch indrukwekkende thriller over een moeder en dochter (Stewart) die verhuizen naar een woning met een paniekkamer, waarin je kunt vluchten als er wordt ingebroken . En de eerste nacht is het gelijk al raak, met maar liefst drie inbrekers.

Moderne klassieker: Office Space

Een feest van herkenning voor iedereen die ooit enige tijd heeft doorgebracht in een kantoor. Regisseur Mike Judge, die de wereld veroverde met het fenomeen Beavis and Butthead, presenteert de negen-tot-vijf routine als een onontkoombaar vagevuur voor de anonieme middenklasse met talloze typetjes variërend van zouteloze chefs en passieloze papierschuivers tot mompelende tijdbommen en akelige telefonistes.

Meer Netflix-tips?