VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een klassieke Disney-film, een fijn komisch drama en een klassieke spionagethriller.

Net toegevoegd: Snow White and the Seven Dwarfs

Walt Disney's bewerking van het beroemde sprookje van Grimm werd in 1937 de eerste avondvullende tekenfilm, ook al geloofde zelfs zijn broer en zakenpartner Roy destijds niet in het project (net als de rest van Hollywood). Tot ieders verbazing bleef de film echter decennialang overal ter wereld volle zalen trekken. Het is dan ook een film van grote klasse. Door het American Film Institute in 2008 uitgeroepen tot de beste Amerikaanse animatiefilm aller tijden.

Actueel: Cyrus

Jonah Hill is momenteel in de bioscoop te zien in de degelijke actiekomedie War Dogs. Een van zijn beste rollen speelde de acteur in het onafhankelijk geproduceerde komische drama Cyrus. Als het titelfiguur is hij een moederskindje dat het bloed onder de nagels van zijn potentiele stiefvader haalt. Knap is vooral hoe Hill de juiste balans weet te vinden tussen een griezelige psychopaat en een hulpeloze, aan paniekaanvallen lijdende zonderling.

Klassieker: The Day of the Jackal

Meesterlijke spionagethriller naar de gelijknamige bestseller van Frederick Forsyth. Edward Fox speelt de Jackal, een huurmoordenaar die de Franse president Charles De Gaulle moet omleggen in opdracht van de rechts-extremistische organisatie Organisation de l'Armée Secrète. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet regisseur Fred Zinnemann (High Noon) er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden.

Meer Netflix-tips?