VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een animatiemusical, een racefilm en een iconisch epos.

Net toegevoegd: South Park: Bigger, Longer & Uncut

Het twintigste seizoen van de legendarische animatieserie South Park gaat in september van start, maar zo geestig, controversieel én infantiel als in de beginjaren zijn bedenkers Trey Parker en Matt Stone helaas niet meer. Deze filmversie uit 1999, gemaakt slechts twee jaar na het seriedebuut, is één van de absolute hoogtepunten uit hun oeuvre, voornamelijk omdat werkelijk iedereen wel één keer geschoffeerd wordt. En dat is de impliciete boodschap: humor wordt betaald met tolerantie.

Klassieker: Lawrence of Arabia

Met een speelduur van bijna vier uur én een beeldformaat dat schreeuwt om een zo groot mogelijk scherm is Lawrence of Arabia bepaald niet de ideale thuiskijkfilm, maar wie vakantie heeft en tijd over moet het overrompelende epos van David Lean toch maar eens een kans geven. Al was het maar vanwege de iconische hoofdrol van Peter O'Toole, die schittert als de iconische Britse luitenant die gedurende WO1 samen met Arabische stammen ten strijde trekt tegen het Ottomaanse rijk.

Actueel: Rush

Dit weekend vindt de GP van Duitsland (Formule 1) plaats. Het indrukwekkende Rush verhaalt over één van de vele zwarte bladzijden uit de historie van die race: regerend wereldkampioen Niki Lauda schoot in 1976 op de beruchte Nürburgring in de vangrail en dreigde levend te verbrandden, maar werd door collega’s uit de vlammenzee gered. De film zoomt verder in op de rivaliteit tussen Lauda en de Britse playboy James Hunt.

Net toegevoegd: South Park: Bigger, Longer & Uncut