VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week andermaal swingende liedjes in de jungle, een komisch moordmysterie van Bruno Dumont en een Amerikaans indiedrama.

P'tit Quinquin

Op Netflix wordt P'tit Quinquin weliswaar gepresenteerd als miniserie (wat het in feite ook is), maar in Nederland werd het bizarre Franse moordmysterie in 2015 gewoon als film in de bioscoop vertoond. Waarschijnlijk vanwege het hoge slapstickgehalte van deze whodunnit, waarin regisseur Bruno Dumont (Flandres) steeds de confrontatie met de kijker zoekt. Onder meer door personages met lichamelijke en geestelijke gebreken op te voeren, waarvan niet duidelijk is of het acteurs zijn. 

Lo and Behold: Reveries of the Connected World

De Duitse filmmaker Werner Herzog (onder andere Grizzly Man) kijkt met een mengeling van verwondering en afgrijzen naar het succes en de gevaren van het internet. Hij praat onder meer met de grondlegger van het wereld wijde web, met Tesla-gigant Elon Musk, maar ook met de ouders die via social media belaagd werden met beelden van het onthoofde lichaam van hun verongelukte dochter. In deze prikkelende documentaire overigens geen voorspellingen over de toekomst, want - zoals de film fijntjes opmerkt - in vrijwel geen enkele sf-film uit het verleden werd iets als het internet voorspeld.

The Jungle Book

Superieure mix van live action en CGI in deze geslaagde Disney-verfilming van Rudyard Kiplings beroemde avonturenverhaal over het door wolven opgevoede mensenkind Mowgli. In zekere zin een remake van Disneys eigen tekenfilmklassieker uit 1967 (ook te zien op Netlfix), maar totaal anders van sfeer. De dieren in dit jungleboek zijn - hoewel uit de computer - levensecht, wat de dreiging van bijvoorbeeld tijger Shere Khan (Idris Elba), slang Kaa (Scarlett Johansson) en orang-oetan Koning Louie (Christopher Walken) aanzienlijk groter maakt.

The Hurricane

De grandioos spelende Denzel Washington bereidde zich een jaar lang met bokslessen voor op deze biopic over Rubin 'Hurricane' Carter, de zwarte bokser die ten onrechte werd veroordeeld voor moord en negentien jaar gevangen zat voordat zijn onschuld werd aangetoond. De zaak inspireerde destijds Bob Dylan tot het nummer 'Hurricane', te horen op de soundtrack. Volgens critici sprong Norman Jewison (Moonstruck) al te vrij om met historische feiten, maar de regisseur is uiteindelijk vooral geïnteresseerd in de kracht van het geschreven woord. Zoals Carters autobiografie, een inspirerend 'wapen' in handen van mensen die hem vrij proberen te krijgen.

(Op Netflix te vinden als Hurricane Carter)

Other People

Komedieschrijver David (Jesse Plemons) keert terug naar Sacramento, de stad waar hij opgroeide, om voor zijn doodzieke moeder (Molly Shannon) te zorgen. En dat is nog maar het begin van alle ellende die hij in het rampzaligste jaar uit zijn leven over zich heen krijgt gestort: zijn vader weigert zijn geaardheid te accepteren (ook al is David al tien jaar uit de kast), zijn carrière zit in het slop en zijn liefdesleven ligt ook overhoop. Nogal standaard Amerikaanse indie, maar debuterend regisseur Chris Kelly houdt het melodrama binnen de perken en Plemons (bekend van o.a. Breaking Bad en Fargo) en Shannon zijn fantastisch in de hoofdrollen.

Meer filmtips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.