VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week een klassieke oorlogsfilms en twee recente drama's uit Amerika en Denemarken.

Net toegevoegd: Jagten

Engelachtige peuter Klara voelt zich afgewezen door crècheleider Lucas, de beste vriend van haar vader, en claimt dat hij haar misbruikt heeft. Waarna de wereld van Lucas (opvallend kwetsbaar gespeeld door Mads Mikkelsen) instort. Mikkelsen werd dankzij zijn aangrijpende vertolking in 2012 in Cannes uitgeroepen tot beste acteur.
Bekijk na afloop ook ons interview met Vinterberg en Mikkelsen

Net toegevoegd: Mud

Mud is het aangrijpende verhaal van de veertienjarige Ellis, die samen met zijn vriend Neckbone op een eilandje in de Mississippi de mysterieuze zwerver Mud ( Matthew McConaughey) aantreft. Wat volgt zijn avonturen die Ellis' kijk op het leven en de liefde ingrijpend zullen veranderen. Epische film van de jonge Amerikaanse regisseur Jeff Nichols, die in 2011 doorbrak met de apocalyptische thriller Take Shelter.
Lees na afloop ook ons interview met regisseur Nichols

Klassieker: The Great Escape

Oorlogsfilm The Great Escape is waar gebeurd, maar zoals dat gaat in Hollywoodfilms wordt de waarheid hier en daar wat aangedikt; zo verzon acteur Steve McQueen een spectaculaire achtervolgingsscène op de motor en voerde die zelf uit. Een enorme sterrencast zit opgesloten als oorlogsgevangenen van de nazi's, in een speciaal anti-ontsnappingskamp. Onder leiding van Richard Attenborough wordt een plan beraamd om liefst 250 man uit het kamp te laten ontsnappen.

Meer Netflix-tips