Kurt Russell schittert als de Kerstman in The Christmas Chronicles, één van de vier kerstfilms die Netflix in 2018 uitbrengt.

Wie deze winter zin heeft in een traditionele kerstfilm vol zoetigheid, kaarslicht en rendieren kan natuurlijk bij de televisie terecht, maar nieuwe kerstfilms zijn daar eigenlijk niet te zien. Die rol heeft Netflix namelijk op zich genomen: sinds een aantal jaar produceert de Amerikaanse streaminggigant meerdere films voor de feestdagen, voornamelijk van de romantische soort.

Dit jaar zijn er maar liefst vier nieuwe kerstfilms op Netflix te zien: een familiefilm over een magische adventskalender die de toekomst voorspelt (The Holiday Calendar), een klassieke verwisselingskomedie waarin een prinses van plaats wisselt met een gewone sterveling (The Princess Switch), het vervolg op de populaire romcom A Christmas Prince (met als subtitel The Royal Wedding) en een komedie waarin de Kerstman met slee en al neerstort in een stadje in Massachusetts (The Christmas Chronicles).

Ik heb ze allemaal gekeken – iemand moet het immers doen – en kan u verzekeren: ze zijn stuk voor stuk weer heerlijk middelmatig. Maar één film steekt er wat mij betreft toch met kop en schouders bovenuit: The Christmas Chronicles. En wel vanwege de acteur die de Kerstman vertolkt: voormalig actiester Kurt Russell, die furore maakte als iconische vechtersbaas-met-ooglap Snake Plissken in cultklassieker Escape from New York (1981). 

Russell speelt de bebaarde kindervriend zoals je van hem mag verwachten: niet als brave goedzak, maar als snelheidsduivel die niet bang is om een paar wetten te verbreken. Zo spoort hij in het eerste half uur twee jeugdige handlangers aan een auto te stelen, waarna een heuse achtervolging met de politie volgt.

Overigens is The Christmas Chronicles in de scènes zonder Russell net zo sentimenteel als veel van zijn genregenoten, en de digitale elfjes zijn ronduit irritant. Maar Russell maakt The Christmas Chronicles toch zeer genietbaar, als een scheut rum in een beker veel te zoete warme chocolademelk.