Na elke aflevering van Zomergasten wordt een film uitgezonden die is gekozen door de gast van die avond. VPRO Cinema blikt wekelijks vooruit op de keuzefilm en somt de de leukste wetenswaardigheden op. Op 15 augustus te zien: Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring van Kim Ki-duk.

De film in tien woorden
Een jongen gaat in de leer bij een boeddhistische monnik.

Gekozen door
Zomergast Alfred Birney is schrijver. Hij brak in 2017 door bij het grote publiek met zijn boek De tolk van Java, dat meer dan 120.000 keer werd verkocht en bekroond werd met de Libris Literatuurprijs. Ook werd het boek bewerkt tot toneelstuk, dat tot de coronacrisis succesvol was door heel Nederland. De uitzending is op 15 augustus 2021 vanaf 20.20uur te zien op NPO 2.

Lees meer over de schrijver en zijn Zomergastenavond op vprogids.nl.

Setverhalen
Voor de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Ki-duk (1960 - 2020) was de locatie het allerbelangrijkste aspect van zijn films. Nog voordat hij een scenario op papier zette, zocht Kim altijd eerst naar de juiste plek om te filmen. Voor Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003), zijn negende film, reisde hij heel Zuid-Korea af en vond zo het Jusanji meer, in het oosten van het land. Toen hij die prachtige plek zag, waar bomen van wel driehonderd jaar oud midden in het water groeien, kreeg hij het idee voor deze meditatieve film. Zonder een vast script is hij toen aan de slag gegaan.

Centraal in de film staat een tempel, waar een jongen in de leer gaat bij een boeddhistische monnik. Kim wilde die tempel laten bouwen in de bergen, maar dat bleek onhaalbaar. Toen bedacht hij iets anders. 'Het leek me een interessante uitdaging om de tempel op het water te laten drijven', vertelde Kim in gesprek met IndieWire. 'Speciaal voor de film hebben we er toen een laten bouwen waarmee dat lukte.' Kim kreeg toestemming om de tempel een jaar lang te laten drijven op het meer, omdat tijdens alle jaargetijden gefilmd moest worden. Na de opnames werd de tempel vernietigd. Kim: 'Ik hoop dat de tempel blijft bestaan in het geheugen van de mensen die de film hebben gezien.'

Spring, Summer, Fall, Winter...and Spring

Quotes van de maker
Waar Kims oudere werk getypeerd wordt door bruut geweld en controverse, is Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring opvallend sereen. In de haast woordeloze film komen de vier seizoenen van het jaar voorbij, waarbij de jonge monnik in spe steeds iets belangrijks leert over het leven. 'Zoals de seizoenen veranderen, veranderen wij als mensen ook', zei Kim daar ooit over. 'De seizoenen in de film vormen reflecties op de verschillende punten in ons leven, op de verschillende veranderingen.'

Het is volgens Kim dan ook de taak van een regisseur om het leven vast te leggen. 'Filmstudenten verspillen te veel tijd aan het bestuderen van films en te weinig tijd aan het bestuderen van het leven. Bij mij begint een film bij het gevoel dat ik krijg als ik iets meemaak dat ik niet kan begrijpen. Dat is waarom ik films maak: ik zie iets wat ik niet begrijp en maak er vervolgens een film over om het te snappen.'

Prijzen
Op het Locarno Film Festival in 2003 was Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring goed voor vier prijzen. Ook won de film de publieksprijs op het San Sébastian International Film Festival. Bij de Daejong Film Awards, de nationale filmprijzen van Zuid-Korea, won Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring de award voor Beste Film. Ook staat de film vermeld in de 'Great Movies'-lijst van de gerenommeerde filmcriticus Roger Ebert.

Buiten beeld
Bijzonder aan de carrière van de veelgeprezen Kim Ki-duk is dat hij pas op zijn 32ste voor het eerst een film zag, en een decennium later al zo’n tien films op zijn naam had staan. Voordat hij regisseur werd, werkte Kim als tiener in verschillende fabrieken. Rond zijn twintigste ging hij vijf jaar in dienst als marinier, waarna hij kunst ging studeren in Frankrijk en schilderijen verkocht op straat. Halverwege de dertig keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij op een dag wakker werd en besloot om filmmaker te worden.

In 2012 werd de autodidact de eerste Koreaanse filmmaker die de hoofdprijs won op het filmfestival in Venetië, voor Pietà. In 2017 en 2018 werd hij door drie actrices beschuldigd van verkrachting en mishandeling. Kim ontkende alles en werd slechts veroordeeld tot het betalen van een geldboete wegens het slaan van een actrice. In 2020 overleed hij op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van COVID-19, in een ziekenhuis in Letland.

bekijk hieronder alternatieve, handgeschilderde openingstitels voor Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring. Gemaakt door Melissa Kuo.

Alfred Birney is de vijfde Zomergast van 2021. Uitzending: zondag 15 augustus om 20.20 uur op NPO 2.