Vampieren bevolken de vierde aflevering van ‘De kijk van Koolhoven’. Met regisseur Ruwan Heggelman spreken we over de kracht van dergelijke monsters in films.

Graaf Dracula blijft een zeer tot de verbeelding sprekend filmpersonage. De wereldberoemde vampier uit de klassieke roman van Bram Stoker werd op het witte doek vertolkt door verschillende topacteurs en is daarmee zo’n mythische figuur geworden die haast iedereen kent. De vierde aflevering van De kijk van Koolhoven behandelt de vampierenfilm. Regisseur Martin Koolhoven bespreekt in dit filmcollege de aantrekkingskracht van het wezen, en zoomt in op de verschillende manieren waarop acteurs vampieren speelden.

Vampieren, zombies of andere monsters zien we zelden terug in Nederlandse cinema. Slechts een klein groepje filmmakers houdt zich bezig met de niche, wat in het buitenland helemaal anders ligt. Daar zijn horrorfilms en -series met monsters erin vaak juist populair en trekpleisters voor een groot publiek.

Ruwan Heggelman is een van die Nederlandse makers. De 31-jarige regisseur maakte onder andere films over een zombie (Beste vrienden, 2015), een mimespeler uit een andere dimensie met speciale krachten (Mime, 2020), en het meest recent over moordende kabouters (Gnomes, 2022).

‘Monsters en andere wezens bieden een ingang tot een manier van vertellen in films die niet bereikt kan worden met realisme’, vertelt Heggelman over zijn liefde voor het monstergenre. ‘Via zo’n wezen kun je thema’s aankaarten of invalshoeken bedenken die niet altijd mogelijk zijn in verhalen met mensen. Bovendien kun je lekker losgaan als filmmaker, want je creëert iets wat in feite niet bestaat, waardoor er geen grenzen zijn aan de verbeelding van het wezen. Dat prikkelt de creativiteit enorm, en maakt het heel leuk om mee te werken.’

Heggelmans films zijn dan ook gemaakt met veel aandacht voor het uiterlijk van de monsters. In de korte film Gnomes bijvoorbeeld werkte hij samen met art director en horror-regisseur Richard Raaphorst aan het uiterlijk van de ‘killerkabouters’, die in de film door poppenspelers worden bestuurd. ‘We speelden daarbij heel erg met de verwachting van de kijker, die natuurlijk al een bepaald beeld heeft van kabouters. Langzaam maar zeker wordt in de film steeds duidelijker wat voor moordlustige wezens de kabouters eigenlijk zijn.’

Gnomes is komediehorror zoals je die zelden ziet in Nederland. Heggelman: ‘Dat is jammer, want ik denk dat er juist heel veel potentie is in Nederland op dat gebied. We moeten alleen iets meer durven.’

Streamingtips: drie bloedstollende vampierenfilms

What We Do in the Shadows (Videoland)

Vampier zijn klinkt spannend, maar heeft ook z'n nadelen. Je haar moeten doen zonder spiegelbeeld bijvoorbeeld, of nooit onuitgenodigd een kroeg kunnen bezoeken. En als je dan ook nog in een suffe Nieuw-Zeelandse suburb woont, met een stel ondode huisgenoten die zich nooit eens aan het schoonmaakrooster houden… Jermaine Clement (helft van het duo Flight of the Conchords) en Takia Waititi (Eagle vs Shark) steken in deze mockumentary heerlijk de draak met clichés uit vampierfilms en -series. Droogkomisch, inventief en af en toe nog verrassend bloederig. Won de Midnight Madness-publieksprijs in Toronto.

 

Interview with the Vampire (HBO Max)

De tweehonderd jaar oude vampier Louis (Brad Pitt) heeft genoeg van het eeuwige leven en het leegdrinken van onschuldige mensen. Hij stort zijn hart uit bij journalist Malloy (Christian Slater) en vertelt hem over de gewetenloze Lestat (Tom Cruise), de man die ooit een vampier van hem maakte. Intelligente horrorfilm gaat vooral in op de psychologie van het ondode bestaan. Mooi Oscargenomineerd production design en het acteerwerk van Pitt en Cruise is prima - met net als in de roman van Anne Rice waar de film op gebaseerd werd opvallend homo-erotische accenten. Verontrustend bijrolletje van de destijds twaalfjarige Kirsten Dunst.

 

Buffy the Vampire Slayer (Disney+)

Kristy Swanson is de ster van deze vlotte maar onevenwichtige komedie: een stoot van een cheerleader die van zich afmept bij ongewenste intimiteiten, moeiteloos radslagen draait, messen uit de lucht plukt en - dat wordt haar levensvervulling - vampiers definitief naar de andere wereld helpt. Curieuzer is de rol van Donald Sutherland, hier vrijwel continu uitgedost met jagershoedje en loden jas. Al eeuwen traint hij uitverkoren meisjes in het edele vampierenslagersvak. Swanson is tot op heden z'n lastigste kandidaat. Een ramp, om met zijn woorden te spreken. Enkele jaren later volgde een razend succesvolle serie (zeven seizoenen, ook te zien op Disney+).

De aflevering over vampierenfilms van De Kijk van Koolhoven is op vrijdag 9 december om 20.25 uur te zien op NPO 3. Een dag eerder is de aflevering al te streamen op NPO Start.

Meer over De Kijk van Koolhoven