De korte speelfilm Tatta is een ideaal opwarmertje voor het vijfde seizoen van Videoland-hitserie Mocro Maffia.

Mocro Maffia geldt al jaren als een van de grootste seriehits van eigen bodem. En omdat wat groot is altijd moet groeien, werd de cast van de populaire Videoland-serie – over een genadeloze oorlog in de Amsterdamse onderwereld - in de loop van de eerste vier seizoenen steeds groter. Dat had wel als gevolg dat vertrouwde gezichten soms wat meer naar de achtergrond verdwenen.

Dat laatste zagen we in het vierde seizoen vooral bij Tatta (Robert de Hoog), de loyale luitenant van drugsbaron Paus (Achmed Akkabi), die in ongenade raakte na een paar mislukte acties. Paus had hem niet langer nodig, waarna Tatta in pure paniek Paus’ zus Samira (Zineb Fallouk) gijzelde om te kunnen ontkomen. Want iemand niet langer nodig hebben, betekent in deze wereld zelden een happy end. Tatta slaagde erin om te ontsnappen, maar zijn rol leek in de tweede helft van het vierde seizoen grotendeels uitgespeeld. Heel vreemd was dat ook niet, aangezien vertolker De Hoog achter de schermen druk bezig was met het ontwikkelen van zijn eigen Videoland-misdaadserie (het zeer geslaagde Sleepers).

Maar Tatta is een van de populairste personages uit Mocro Maffia, en zijn verhaallijn was allesbehalve afgerond. Daarom besloten de makers om Tatta te maken, een korte speelfilm van een uur waarin Tatta nog altijd op de vlucht is voor Paus, Samira en luitenant Tonanno (Khalid ‘ICE’ Alterch). Spaargeld heeft hij niet meer, en dus ziet Tatta nog maar één uitweg: tweehonderd kilo cocaïne stelen van Paus, de buit verkopen en vervolgens naar het buitenland vluchten met vrouw en kind. Om opgewassen te zijn tegen de crew van Paus, besluit Tatta zijn oudere broer Otto (Mads Wittermans) uit een Hongaarse gevangenis te halen. Maar ongeleid projectiel Otto heeft in Hongarije talloze vijanden gemaakt, waardoor er flink wat (gewelddadige) omwegen nodig zijn voordat ze de cocaïne überhaupt kunnen stelen.

De makers van Mocro Maffia kozen er al vaker voor om hun universum uit te breiden met Komtgoed en Meltem: korte films waarin nieuwe personages werden geïntroduceerd die uiteindelijk een belangrijke rol zouden krijgen in de serie. Tatta is een ander verhaal, omdat we het hoofdpersonage al vrij goed kennen. De actierijke film is daarom vooral een welkom opwarmertje voor het vijfde seizoen van Mocro Maffia, waarin de pionnen nét even anders op het schaakbord worden gezet. De kenmerkende grimmige toon van de serie wordt door regisseurs Victor D. Ponten en Joeri Holsheimer keurig vastgehouden, en vooral de opgefokte chemie tussen De Hoog (altijd betrouwbaar) en Wittermans werkt uitstekend.

Tatta is daarmee onmisbare kost voor de fans, en een hoogst vermakelijk bruggetje dat uiteindelijk vooral smaakt naar meer Mocro Maffia. Laat maar komen, dat vijfde seizoen.

Mocro Maffia: Tatta is vanaf vrijdag 28 april te zien op Videoland. Het vijfde seizoen zal later dit jaar verschijnen, wanneer precies is nog niet bekend.

Meer over Mocro Maffia