Afgelopen nacht zijn de Oscars uitgereikt, met als grote winnaars Everything Everywhere All at Once. Een aanzienlijk deel van de winnende films staat al op de verschillende streamingdiensten: bekijk hieronder waar ze precies te zien zijn.

Enkele van de winnaars van de 95ste uitreiking van de Academy Awards draaien momenteel nog in Nederland in de bioscoop, waaronder The Whale (Oscar voor beste mannelijke hoofdrol) en Women Talking (Oscar voor beste scenario), maar het merendeel van de bekroonde films is al te streamen.

Hieronder zie je een overzicht van welke films hebben gewonnen en waar je de prijswinnende films kunt gaan kijken. 

Everything Everywhere All At Once (o.a. Pathé Thuis & Prime Video)

Winnaar van zeven Oscars (o.a. beste film, regie en beste vrouwelijke hoofdrol)

De Chinees-Amerikaanse Evelyn (Michelle Yeoh) is een uitgebluste vijftiger die met haar sullige echtgenoot een wasserette runt. Op een dag ontdekt ze verbijsterd dat ze in staat is om parallelle universums te bezoeken waarin ze heel andere levenskeuzes heeft gemaakt. Deze duizelingwekkende indiehit heeft trekken van een typische Marvelsuperheldenfilm, maar is veel origineler en ambitieuzer. Makers Kwan en Scheinert (Swiss Army Man) hebben lak aan verhaalconventies, verbluffen met bizarre vondsten en strooien lustig met popcultuurverwijzingen, levenslessen en maatschappijkritiek. Al met al nogal veel van het goede, maar dat is het hele punt van deze heerlijk anarchistische parabel. Verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2022.

Everything Everywhere All At Once is nu te zien op Pathé Thuis, Picl, Prime Video & MyLum

All Quiet On The Western Front (Netflix)

Winnaar van vier Oscars (beste niet-Engelstalige film, cinematografie, soundtrack & production design)

Deze derde verfilming van de beroemde anti-oorlogsroman Im Westen nichts Neues van Erich Maria Remarque is de eerste Duitstalige bewerking van het boek. In tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms, waarin soldaten als helden worden gepresenteerd, koos regisseur Berger ervoor slechts de horror, nutteloosheid en ellende van oorlog te laten zien. We volgen de jonge soldaat Paul Bäumer tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, terwijl hij steeds dieper wegzakt in de misère van de loopgravenstrijd. Visueel verbluffend maar ook wat braaf volgens de genreconventies gefilmd oorlogsdrama.

All Quiet On The Western Front (originele titel: Im Westen nichts Neues) is nu te zien op Netflix

Guillermo del Toro's Pinocchio (Netflix)

Winnaar van één Oscar (beste animatiefilm)

Na de klassieke Disneyfilm uit 1940 verschenen er nog veel meer verfilmingen van Carlo Collodi’s klassieke kinderboek De avonturen van Pinokkio, maar deze wonderlijke stop-motionfilm van Mexicaan Guillermo del Toro (The Shape of Water) is de enige die minstens zo goed is. Del Toro mengt de grimmigheid van het boek met het sentiment van Disney en voegt daar allerlei persoonlijke stokpaardjes aan toe. Het verhaal over de levende marionet is verplaatst naar de jaren dertig, als Italië in de greep is van het fascisme. In die setting krijgt Pinocchio’s opstandigheid een heel andere lading. Meesterlijk ontworpen en uitgevoerd.

Guillermo del Toro's Pinocchio is nu te zien op Netflix

Navalny (NPO Start & HBO Max)

Winnaar van één Oscar (beste documentaire)

Navalny laat de periode zien vlak na de vergiftiging van Aleksej Navalny: Ruslands beroemdste oppositieleider. Regisseur Daniel Roher volgt het maandenlange herstel van de sympathieke, energieke hoofdpersoon tot aan zijn terugkeer naar Rusland in januari 2021. Aan de hand van archiefbeelden en video-opnamen van Navalny’s anticorruptieorganisatie Fond Borby S Korruptsiyey en zijn familie schetst Roher de opkomst van president Vladimir Poetins grootste nog levende rivaal, die nu alweer twee jaar in een Russisch strafkamp zit. Een Oscar voor deze film zou dus een mooi statement zijn. Nu Rusland afglijdt naar een totalitair regime van Noord-Koreaanse snit klinkt Navalny’s boodschap aan het Russische volk niet meer zo hoopvol als ten tijde van de filmopnamen, maar wel des te urgenter: ‘Geef niet op.’

Navalny is te streamen op NPO Start en HBO Max

RRR (Netflix)

Winnaar van één Oscar (beste orginele nummer)

RRR is het nieuwe spektakelstuk van de Indiase blockbusterkoning S.S. Rajamouli, die de afgelopen jaren in eigen land furore maakte met epische en inventieve actiefilms uit Tollywood (de filmindustrie uit Haiderabad, in het zuiden van India). Dit drie uur durende, fantasierijke epos over de strijd tegen de Britse overheersing betekent zijn doorbraak in het buitenland: met een aaneenschakeling van waanzinnige stunts, digitale gevechten tussen tijgers en wolven en opzwepend patriotisme heeft hij een onweerstaanbare en unieke filmervaring gecreëerd. En dan zijn er ook nog de uitzinnige dans- en zangnummers, die je gerust meerdere keren kunt bekijken. Dat RRR (Rise Roar Revolt) het niet moet hebben van subtiele dialogen en ook nog eens extreem masculien en nationalistisch is, neem je graag voor lief.

RRR is te bekijken op Netflix

The Elephant Whisperers (Netflix)

Winnaar van één Oscar (beste korte documentaire)

Korte documentaire over een echtpaar dat te midden van de Zuid-Indiase jungle babyolifantje Raghu verzorgt. Het verweesde dier kon op zichzelf niet overleven, dus bracht het bosbeheer Raghu onder bij Bomman en Bellie, twee leden van de aloude Kattunayakan-stam. Het aandoenlijke dier is op zichzelf al een reden om de film te bekijken, maar ook de unieke levenswijze van het echtpaar en de prachtige natuurbeelden maken deze feelgooddocu van Kartiki Gonsalves tot een succes.

The Elephant Whisperers is nu te zien op Netflix

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse (Apple TV+)

Winnaar van één Oscar (beste korte animatiefilm)

Het was de Kersthit van 2019 in de Britse boekhandels: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, een geïllustreerd boek over een jongen die bevriend raakt met een mol, een vos en een paard. De oorsprong van zijn boek lag volgens de auteur, de Britse tekenaar Charlie Mackesy, in openhartige en filosofische gesprekken met vrienden over wat er echt toe doet in het leven. Die leidden tot een eerste tekening van een jongetje op een paard. ‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vraagt de jongen. ‘Help,’ antwoordt het paard. Mackesy bewerkte het boek zelf tot een prachtige korte animatiefilm voor Apple Studios en de BBC, met hulp van producenten als J. J. Abrams en Woody Harrelson en de stemmen van acteurs als Idris Elba en Gabriel Byrne.

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse is te zien op Apple TV+

Meer over de Oscars