Regisseur William Friedkin biedt een gedetailleerd inkijkje in het maakproces van de horrorsensatie The Exorcist.

De weergave van licht in de schilderijen van Rembrandt. De terugkerende slee in Citizen Kane. De lantaarnpaal in het schilderij L’empire des lumières van René Magritte. Het zijn slechts een handvol voorbeelden van details in kunstwerken die regisseur William Friedkin als inspiratie gebruikte bij het maken van zijn meesterlijke griezelfilm The Exorcist (1973). Inspiraties die ruimschoots aan bod komen in een recente documentaire over het maakproces van de horrorklassieker.

De documentaire Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist is in feite een lang interview met de inmiddels 87-jarige filmmaker, ook verantwoordelijk voor films als The French Connection (1971) en Sorcerer (1977). Friekdin vertelt bijvoorbeeld over het pistool dat hij soms afschoot op de set, zodat hij een zo oprecht mogelijke schrikreactie van zijn acteurs kon vastleggen tijdens bepaalde opnames. Of over hoe hij per toeval Tubular Bells van Mike Oldfield tegenkwam, de muziek die onlosmakelijk verbonden is geraakt met de film.

Op de set van de Exorcist

Het is bepaald geen straf om naar de erudiete Friedkin te luisteren. Hij praat honderduit, in detail en zonder een blad voor de mond te nemen. Een tikje zelfingenomen is Friedkin wel, maar de filmmaker heeft een goed gevoel voor timing en weet zijn verhalen knap te doseren. Het is bijna alsof regisseur en documentairemaker Alexandre O. Philippe hem geen vragen hoefde te stellen; voor zijn camera loopt Friedkin vanzelf volledig leeg.

In het verleden maakte de Zwitserse Philippe vaker documentaires over belangrijke films en filmmakers. In 2017 regisseerde hij bijvoorbeeld 78/52, over de iconische douchescène in Alfred Hitchcocks Psycho (1960). Ook maakte hij docu’s over scifi-klassieker Alien en het werk van de Italiaanse meestercineast Michelangelo Antonioni. Documentaires over de making-of van filmklassiekers zijn Philippes handelsmerk geworden, en dat is ook te merken in Leap of Faith: bij alles wat Friedkin vertelt kiest Philippe precies de juiste ondersteunende beelden.

Een volledige en compleet betrouwbare reconstructie biedt de docu echter niet; daarvoor had Philippe ook moeten aankloppen bij andere betrokkenen, zoals de acteurs of producenten. Maar als inzichtelijke weergave van de creatieve visie van een filmmaker, die werkte op de toppen van zijn kunnen, overtuigt de documentaire wel.

Op tv en in de bioscoop

Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist is op vrijdag 28 oktober om 22.15 te zien op NPO 2 Extra. Daarnaast wordt de documentaire ook vertoond tijdens het Imagine Film Festival in Amsterdam, op donderdag 27 en maandag 31 oktober en op donderdag 3 november. 

Meer over: Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist