De film Palm Springs was al begin vorig jaar een hit op Sundance en is nu eindelijk online te bekijken. Maar deze romantische komedie met een twist was het wachten waard.

Achteraf had je het vanaf de allereerste seconden van Palm Springs al kunnen weten. Wanneer Demis Rousos’ golden oldie ‘Forever and ever’ op de soundtrack klinkt. ‘Forever and ever, forever and ever you’ll beeee the one.’

Voor altijd en eeuwig. Dat is namelijk precies het lot van dertiger Nyles, die voor altijd en eeuwig dezelfde dag moet beleven. En wat voor dag! Het huwelijksfeest van vrienden Abe en Tala in het poenerige woestijnstadje Palm Springs. Groter had zijn persoonlijke hel niet kunnen zijn, want Nyles, gespeeld door Andy Samberg (Saturday Night Live), is een cynicus en gelooft niet in de liefde.

De (anti-)held die vast komt te zitten in een time loop is sinds Groundhog Day (1993) een genre op zich geworden. Elke nieuwe film in dat genre voegde wel iets eigens toe, sciencefiction in het Tom Cruise-vehikel Edge of Tomorrow; horror in Happy Death Day, maar de toevoeging in Palm Springs is met afstand de beste. Want Nyles is niet de enige die vast komt te zitten in de time loop, hij krijgt op een gegeven moment gezelschap van Sarah, de oudere zus van de bruid en ook al zo’n cynicus.

De referenties in Palm Springs zijn talrijk, maar de film is allesbehalve een rommeltje geworden

Peter Gallagher en Jacqueline Obradors in Palm Springs

Dat betekent niet alleen dubbele lol, maar ook dat regisseur Max Barbakow niet hoefde uit te leggen hoe Nyles vast kwam te zitten. Omdat we dat al zien gebeuren bij Sarah. Het tempo in deze heerlijke romantische komedie met een twist ligt dus hoog.

En dat terwijl Barbakow en scenarioschrijver Andy Siara aanvankelijk helemaal geen komedie voor ogen stond. Toen de twee in 2015 aan Palm Springs begonnen dachten ze nog dat hun eerste speelfilm een somber, existentieel drama à la Leaving Las Vegas moest worden, en werden ze nog beïnvloed door cynische meesterwerkjes uit die tijd als The Lobster, Anomalisa en La grande bellezza. Pas later kwam Groundhog Day erbij. En de komedies van Jim Carrey. En zelfs dino-film Jurassic Park.

De referenties in Palm Springs zijn inderdaad talrijk, maar de film is allesbehalve een rommeltje geworden. Het scenario zit stevig in elkaar, de lach en de traan liggen dicht bij elkaar, en ondanks het genre voelt de herhaling nergens geforceerd. Palm Springs was dan ook een van de grote hits op het Sundance Festival van 2020, waar de film voor een recordbedrag verkocht werd: 17.500.000,69 dollar. Precies 69 cent meer dan het vorige recordbedrag van 17,5 miljoen, dat in 2016 werd neergeteld voor Nate Parkers The Birth of a Nation.

Palm Springs is vanaf 26 maart te zien op Amazon Prime