De documentaire I Am Patrick Swayze bevestigt dat de in 2009 overleden acteur in werkelijkheid niet onderdeed voor de helden die hij speelde.

Op de set van Dirty Dancing (1987) boterde het aanvankelijk niet zo tussen hoofdrolspelers Patrick Swayze en Jennifer Grey. Tot er gedanst moest worden. Swayze nam Grey apart, keek haar aan met die smeulende blik van hem en verklaarde: ‘Ik zal je nooit laten vallen, ik zal je nooit iets laten overkomen. Misschien ga ik roekeloos om met mijn eigen lichaam, maar jou zal ik met mijn leven beschermen.’

Deze ontboezeming doet Grey in de documentaire I Am Patrick Swayze. En bevestigt maar weer dat Patrick Swayze (1952-2009) in werkelijkheid niet onderdeed voor de helden die hij speelde. Als één Hollywoodster in de buurt komt van de ideale man is hij het. Als geschoolde balletdanser, zanger/schrijver van de zwijmelballad ‘She’s Like the Wind’ en beoefenaar van yoga en meditatie was hij volledig in contact met zijn gevoelige kant. Een softie was hij allerminst: Swayze beoefende talloze (vecht)sporten en stond erop altijd zijn eigen filmstunts uit te voeren. Het spectaculaire trapwerk in Road House (1989), het surfen en skydiven in Point Break (1991) – allemaal authentiek.

Onder collega’s stond Swayze bekend als een aardige kerel, tegenspeelsters werden vaak verliefd op hem. In 1991 werd hij door People uitgeroepen tot Sexiest Man Alive. De acteur liet zich echter niet gek maken; op zijn 23ste trouwde hij al met highschool sweetheart Lisa Niemi, en hij bleef bij haar tot hij op 57-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Valt er dan niks negatiefs over Swayze te melden? Jawel, hij werd geplaagd door een diepe onrust, die leidde tot drankverslaving. En hij was wel érg intens, wat zijn acteerwerk soms een lachwekkend randje geeft. Toch getuigde hij in diverse rollen – als dragqueen in To Wong Foo (1995), als foute goeroe in Donnie Darko (2001) – wel degelijk van humor en zelfspot.

Kortom… wat een man.

De documentaire I Am Patrick Swayze (Patrick Swayze – Hollywoods Traumtänzer) is op vrijdag 14 augustus te zien op ARTE, 21.45-23.15 uur

Meer over Patrick Swayze