Depeche Mode heeft bijzondere fans, zo blijkt uit Anton Corbijns documentaire Spirits in the Forest, die op woensdag 5 augustus op NPO 3 wordt uitgezonden.

‘Een concert van Depeche Mode voelt als een kerkdienst waar niets aan kan tippen. Het is een gedeelde spirituele ervaring die je oplaadt met energie en positiviteit.’ Aan het woord is de Amerikaanse Liz, die in haar leven het nodige voor de kiezen heeft gekregen: racisme, kanker, een scheiding. Naar eigen zeggen heeft ze zich vooral staande kunnen houden dankzij haar liefde voor Depeche Mode.

In Spirits in the Forest – A Depeche Mode Film leren we nog vijf superfans van de Britse popgroep kennen, die allemaal hun eigen bijzondere verhaal hebben. Zo luisterde de Roemeense Christian als tiener illegaal naar de band, omdat westerse popmuziek onder het CeauSescu-bewind verboden was. Hij leerde zichzelf Engels om de teksten te kunnen vertalen voor zijn vrienden. En de Franse Carin leed na een ongeluk aan geheugenverlies. Een nummer van Depeche Mode was het enige uit haar oude leven wat ze nog herkende.

De portretten van de fans worden afgewisseld met beelden van een Depeche Mode-concert in Berlijn, waar alle hoofdpersonen elkaar in de zomer van 2018 ontmoeten. Daarmee is Spirits in the Forest een originele productie geworden: deels concertfilm, deels documentaire over ‘fandom’ en de kracht van muziek. Regisseur Anton Corbijn – al zo’n dertig jaar Depeche Modes huisfotograaf, -filmer en -ontwerper – bedacht het concept samen met de band. De fans werden geselecteerd uit een grote verzameling brieven, e-mails en Facebookberichten die de groep in de loop der jaren ontving. Corbijn zegt hierover in popmagazine NME: ‘De relatie tussen Depeche Mode en z’n fans is echt iets bijzonders. De fans zijn zeldzaam toegewijd en hebben daar vaak diep emotionele redenen voor. De muziek spreekt ook een heel divers publiek aan, dat verspreid is over de hele wereld.’

Spirits in the Forest is een ode aan die fans, maar weet hun enthousiasme ook invoelbaar te maken in de livescènes. Want inderdaad zeg, wat een energie en vakmanschap etaleert Depeche Mode nog altijd, maar liefst veertig jaar (en vele persoonlijke drama’s) na de oprichting. Prachtig document.

De documentaire Spirits in the Forest wordt op woensdag 5 augustus uitgezonden op NPO 3. Daarna is de film ook online te bekijken.