Amper drie maanden na de lockdown zijn er al twee coronafilms gemaakt en is een derde onderweg.

‘De eerste video call-film’ noemen ze het zelf. Voeg daar ook maar ‘de eerste Nederlandse coronafilm’ aan toe, want vanaf 6 mei was op streamingplatform Picl al het toepasselijk getitelde Lockdown te zien. Vanavond ook op NPO 3 uitgezonden.

Deze komische, één uur durende thriller gaat over Servé en Michel, de artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, die op zoek moeten naar alternatieven voor de gesloten theaters. Faillissement voor de groep dreigt, dus de twee zijn continu aan het Zoomen. Overwogen wordt om de geplande, zes uur durende opvoering van De Oresteia dan maar live te gaan streamen. Wat Romy, de vriendin van Servé, een ‘knetterslecht’ idee vindt. Ook Lore, de vriendin van Michel, mengt zich regelmatig in het gesprek.

Het viertal in Lockdown worden gespeeld door Servé Hermans en Michel Sluysmans – ook in het echt de leiders van Toneelgroep Maastricht – en Romy Roelofsen en Lore Dijkman, die ook in het echt de vriendin van Michel is.

'Lockdown speelt zich – net als de levens van wel meer mensen nu – uitsluitend binnenshuis af.'

Zo lopen in Lockdown feit en fictie regelmatig door elkaar. Want ook de echte Toneelgroep Maastricht wordt in haar bestaan bedreigd. Maar de problemen en de personages worden in de film zo uitvergroot, dat we ze vooral niet serieus moeten nemen. En dan verandert Lockdown in het tweede deel ook nog in een heuse thriller. Twee van de vier blijken er namelijk een stiekeme relatie op na te houden, en bij een van de twee mannen zitten de handjes nogal los. Zodat er op afstand gevreesd moet worden voor levens. Lockdown speelt zich – net als de levens van wel meer mensen nu – uitsluitend binnenshuis af. Hoewel dat heel herkenbaar is, blijft de tragiek van de anderhalvemetermaatschappij door deze keuze juist op afstand. Want de levens van de vier zien er thuis eigenlijk nog heel normaal uit. Door binnen te blijven, sluit Lockdown de harde werkelijkheid dus buiten.

Noortje Herlaar en Tibor Lukács zijn Eef en Ilia in Op gepaste afstand

Sinds 19 mei is op Pathé Thuis de romantische komedie Op gepaste afstand te zien. Zeg maar: ‘de tweede Nederlandse coronafilm’. In deze sympathieke, korte film (23 minuten) zijn we juist alleen maar buiten. Dertigers Ilias en Eef komen elkaar op straat tegen en voelen zich al meteen tot elkaar aangetrokken. Maar dichterbij dan anderhalve meter mogen ze niet komen. Zoiets was drie maanden geleden misschien nog ondenkbaar, maar voelt inmiddels akelig bekend. Net als de ergernissen van Ilias over joggers die te dichtbij komen en mensen die ‘de regels’ niet serieus genoeg nemen.

De eerste Nederlandse coronaspeelfilm wordt nu ook al gemaakt. Groeten van Gerri gaat ie heten en hij zal rond de honderd minuten duren. De film van en met Frank Lammers, die vanaf eind juni te zien is, gaat over scheikundeleraar Gerri. Tijdens een van zijn online-lessen zien zijn leerlingen dat hij een niet zo witte onderbroek draagt en het filmpje dat ze daarvan maken gaat vervolgens viraal. 

Het is vast geen toeval dat Groeten van Gerri, net als Lockdown en Op gepaste afstand, een komedie is. Kunnen we tenminste eindelijk eens lachen om het virus.

Lockdown is zaterdag 6 juni om 22:35 te zien op NPO 3 en te streamen via Picl. Op gepaste afstand is te zien via Pathé Thuis.

Meer over de besproken films