De documentaire Buddy toont hoe zes viervoeters als mantelzorgers een onmisbare rol spelen in het leven van hun baasjes.

Een vriend die altijd bij je is, je onvoorwaardelijk steunt en geduld met je heeft. Iemand die je de vrijheid geeft om te kunnen gaan en staan waar je wilt zodat je zelfstandig kunt blijven wonen. Iemand die continu over je waakt, de ogen in je rug is en je wakker maakt als je nachtmerries hebt. Iemand van wie je vlinders in je buik krijgt. Dat zijn de rollen die honden voor hun baasjes vervullen in de documentaire Buddy van Heddy Honigmann.

De documentairemaakster droeg haar film op aan haar grootmoeder, van wie ze leerde dat honden ‘de trouwste vrienden’ zijn, ‘ware bondgenoten’ en ‘de allerbeste troosters van verborgen pijn’. Hoe belangrijk een hond voor mensen kan zijn laat ze met Buddy overtuigend zien. ‘Kaiko kom je even helpen,’ murmelt Erna midden in de nacht. Via een inventief systeem trekt hij eerst de deken van haar af en rolt haar daarna in twee fasen om, om haar daarna weer toe te dekken. Als ze koffie heeft gezet trekt hij de lade open om een lepeltje te pakken, doet hij de koelkast open en rijkt hij zelfs het cupje koffiemelk aan. Als Kaiko er niet was geweest had Erna ‘juffertjes’ gehad die haar ’s nachts hadden moeten helpen.

De nachten van veteraan Trevor verlopen dankzij hond Mister ook een stuk rustiger. Sinds hij er is kan zijn vrouw Patricia eindelijk doorslapen. Zonder hem waren ze waarschijnlijk niet meer samen geweest. ‘We delen de zorg nu samen, als ik thuis ben kan Mister uitrusten.’

Mister (r) en Trevor

De zorg voor hun baasjes is wat de hoofdpersonen uit deze documentaire met elkaar gemeen hebben. De autistische Zeb kan eigenlijk alleen door hond Utah gekalmeerd worden, als hij een woede-uitbarsting heeft. Slapen doen ze lepeltje-lepeltje, samen onder de deken.

De liefde kan soms ver gaan. Zo zegt de bijna blinde Hans ‘verliefd’ te zijn op Missy en krijgt hij vlinders in zijn buik als hij haar ziet. Desalniettemin lijken de meeste viervoeters te genieten van hun rol als mantelzorger en de vele knuffels waarmee dat gepaard gaat. Die ongebreidelde liefde en loyaliteit is hartverwarmend.

2Doc: Buddy is op maandag 13 mei te zien op NPO 2, 20.25-22.00 uur. De documentaire is daarna ook online te zien via NPO Start.