Themakanaal NPO 2 Extra zendt van 26 december tot en met 5 januari de beste arthouse films uit. Ruim zestig moderne klassiekers komen voorbij, voorafgegaan door inleidingen, gesprekken met filmliefhebbers en interviews met filmmakers. VPRO Cinema tipt voor elke dag van de Filmweek haar favoriete film.

26 december: Winter Sleep

Aydin is een voormalige theateracteur die met zijn Florence Nightingale-achtige vrouw Nihal en lethargische zus Necla vanuit de stad naar het wonderschone, maar straatarme Cappadocië is gekomen om het toeristenhotel van zijn overleden vader te runnen. De zelfgenoegzame intellectueel beidt er zijn tijd met tergende discussies met zijn vrouw, zus en ondergeschikten en met buurtbewoners die hem huurpenningen schuldig zijn, in een 196 minuten durende, door de verhalen van Tsjechov geïnspireerde, messcherpe karakterstudie, die op het festival van Cannes werd bekroond met de Gouden Palm en de prijs van de internationale filmkritiek.

Winter Sleep op NPO 2 extra, om 21.30uur

27 december: Keeper

Ze is nog maar vijftien, maar wanneer Mélanie zwanger raakt, vindt ze het logisch de baby te houden. Haar vriendje Maxime denkt er hetzelfde over, maar staat op het punt door te breken als professionele voetballer. De Belgische Guillaume Senez maakte een sterk speelfilmdebuut over jonge mensen die voor volwassen keuzes komen te staan en tegelijkertijd met onbegrijpende ouders moeten zien om te gaan. De uitstekende hoofdrolspelers Klein en Bellugi dragen de film.

Keeper op NPO 2 extra, om 18:30uur 

28 december: Wild Tales

Terwijl de Argentijnse regisseur Damián Szifrón in de loop der jaren ploeterde om diverse filmprojecten van de grond te krijgen, verwerkte hij zijn frustraties in een reeks scenario's voor korte films over getergde mensen die door het lint gaan. Zes van die korte films worden nu gepresenteerd onder de titel Relatos salvajes, oftewel Wild Tales. Inhoudelijk dus alleen verbonden door thematiek, en behoorlijk verschillend in toon en lengte. Het eindresultaat is soms absurdistisch, soms subtiel, soms keihard, maar constant erg vermakelijk en vakkundig verteld.

Wild Tales op NPO 2 extra, om 22:20uur

29 december: Captain Fantastic

De anti-autoritaire, maar zelf heel dwingende Ben (Viggo Mortensen) leeft met zijn zes kinderen ver teruggetrokken in de bossen van Noord-Amerika. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw, die eerst maanden in een ziekenhuis verbleef, is overleden, trekt hij met zijn kinderen de boze bewoonde wereld in. Om zijn vrouw te beschermen tegen de burgerlijke begrafenis die haar ouders voor ogen hebben. Wat volgt is een vaak erg grappige, tegendraadse film waarin tegen veel heilige huisjes wordt geschopt. Bovendien stelt regisseur Matt Ross (bekend als acteur in de series Big Love en Silicon Valley) rake vragen over ouderschap, opvoeding en de huidige consumptiemaatschappij.

Captain Fantastic op NPO 2 extra, om 20:30uur

30 december: Carnage

Een film die zich in real time afspeelt binnen vier muren, laat dat maar aan regisseur Roman Polanski over. Het benauwde strijdtoneel van dienst is een chique appartement in New York, waar twee stellen elkaar treffen om de ruzie tussen hun elfjarige zonen uit te praten. Het bezoek begint vluchtig en beleefd, maar binnen tachtig minuten is de boel onherstelbaar ontploft. Carnage ontstijgt zelden het niveau van gefilmd toneel, maar voor wie van stevig acteerwerk houdt is dat geen probleem. De formidabele cast stelt niet teleur.

Carnage op NPO 2 extra, om 21uur

31 december: Entre les murs

In de zeer multiculturele klas van een Parijse middelbare school riskeren de leerlingen een scherpe opmerking als ze iets doms of vervelends zeggen, maar ook hun leraar, de tegen de stroom in nog steeds idealistische François Marin, krijgt het voor zijn kiezen wanneer hij zijn woorden ongelukkig kiest. IJzersterk, fascinerend drama over de psychologische oorlogsvoering tussen leerlingen en het docentenkorps. Naar de semiautobiografische roman van hoofdrolspeler Bégaudeau. De amateurcast vertolkt zo ongeveer zichzelf. Kreeg veel nominaties en prijzen, waaronder in Cannes: de eerste Gouden Palm voor een Franse film sinds 1987.

Entre les murs op NPO 2 extra, om 16:45uur

1 januari: Waltz with Bashir

De regisseur hoort van een vriend dat die al jaren nachtmerries heeft over honden die hem willen verscheuren. Het zijn er 26, net zoveel als hij begin jaren tachtig in de oorlog in Libanon heeft doodgeschoten om te voorkomen dat ze de vijand zouden waarschuwen met hun geblaf. De regisseur vocht in dezelfde oorlog maar kan zich er weinig van herinneren. Hij besluit oude dienstmaten op te zoeken, om zijn geheugen op te frissen. Meesterlijke en ontroerende animatiefilm laat zien hoe mensen omgaan met trauma's en schuldgevoelens. Genomineerd voor een Oscar, Gouden Palm en Bafta. César voor beste buitenlandse film.

Waltz with Bashir op NPO 2 extra, om 21:50uur

2 januari: An

Pannenkoekenbakker met schimmig verleden weet uit de problemen te blijven door iedere dag braaf naar zijn kraampje te gaan en zijn pannenkoeken met anko (zoete pasta gemaakt van rode adukibonen) te verkopen. Dan komt een oud vrouwtje langs, die veel betere anko kan maken dan hij. Hij neemt haar in dienst en daarmee is zijn geregelde, bijna onzichtbare bestaan definitief voorbij. Subtiele en diep-menselijke film van Naomi Kawase ontroert zonder maar een moment sentimenteel of goedkoop te worden.

An op NPO 2 extra, om 20:05uur

3 januari: Le gamin au vélo

'Bel me niet meer. Ik bel jou wel.' Dat zegt een vader tegen zijn elfjarige zoon Cyril in Le gamin au vélo. Wij weten dat hij nooit zal bellen. Kapster Samantha ontfermt zich over de jongen, die ze bij toeval bij de dokter tegenkomt, en voor wie ze zich gelijk verantwoordelijk voelt. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Het oeuvre van de broers Dardenne kenmerkt zich immers door fraaie maar sombere vertellingen, gefotografeerd met schokkerige camera en lange takes. Maar deze, prachtige, film heeft wel wat weg van een sprookje. En er klinkt zelfs filmmuziek.

Le gamin au vélo op NPO 2 extra, om 11:35uur

4 januari: Tokyo Story

Een ouder echtpaar gaat op bezoek bij hun kinderen in Tokio, maar die hebben het zo druk met zichzelf dat zij hun ouders voor het hoofd stoten. Een direct en sterk verhaal over de oude dag, over hoe ouders in hun kinderen teleurgesteld worden, en over jonge mensen die bang zijn voor de voortsnellende tijd. Een meesterwerk.

Tokyo Story op NPO 2 extra, om 17:45uur

5 januari: Prins

Het meest eigenzinnige Nederlandse speelfilmdebuut in jaren, van regisseur/scenarist Sam de Jong (1986), waarin de zeventienjarige Ayoub uit Amsterdam-Noord als een moderne Orpheus afdaalt in de onderwereld op zoek naar zijn ontbrekende vader. Wat hij vindt, is zichzelf. Uit een nogal onwaarschijnlijke mix van stijlen uit verschillende genres - van gangsterfilm en coming of age tot komedie en muziekvideo - smeedt De Jong een vanzelfsprekende eenheid die refereert aan de jaren tachtig en negentig.

Prins op NPO 2 extra, om 22:05uur

Films kijken tijdens de Filmweek op NPO 2 extra

Themakanaal NPO 2 Extra zendt van 26 december tot en met 5 januari non-stop de beste arthouse films uit. Alle films worden in deze periode meerdere keren uitgezonden. De zender is te zien via onder andere KPN (zender 88) en Ziggo (zender 222). NPO 2 Extra is tevens gratis via NPO Start te bekijken.

Voor het uitzendschema kunt u terecht in ons Films op tv-overzicht. Selecteer op deze pagina het pakket Alle Zenders of Nederlandstalige Zenders om ook de films op NPO 2 extra te zien.

Meer over de Filmweek