Op 12 november is de nieuwe streamingdienst Disney+ officieel van start gegaan. De redactie van VPRO Cinema tipt drie bijzondere films.

Het aanbod van de nieuwe streamingdienst Disney+ bestaat op het eerste oog vooral uit Marvel-blockbusters – al staan vreemd genoeg lang niet alle superheldenfilms er op –, recente pareltjes van Pixar en een flinke lading Star Wars-films en series (waaronder het gloednieuwe The Mandalorian).

Onder de subsecties 'retro' en 'nostalgische films' is echter ook een aantal bijzondere producties uit het verre verleden te vinden, toen Disney nog een relatief kleine (en geregeld weinig succesvolle) studio was en het nog niet talloze succesvolle franchises en concurrerende studio's had opgekocht. We tippen er drie.

Fantasia (1940)

Acht bekende klassieke stukken vormen de soundtrack van deze mooie verzameling korte tekenfilms. Te horen zijn onder andere stukken uit Bachs Toccata en fuga in D-mineur, Beethovens Pastorale, Tsjaikovski's Notenkrakersuite en Stravinsky's Sacre du printemps. Het bekendste fragment is de Tovenaarsleerling, met muziek van Paul Dukas. De film trok aanvankelijk weinig publiek en bracht Disney aan de rand van de afgrond. Later werd Fantasia herkend als fraaie en gedurfde animatieklassieker. Hamilton Luske, die betrokken was bij een van de fragmenten, zou later onder meer Alice in Wonderland en Cinderella regisseren.

Treasure Island (1950)

Treasure Island was de eerste speelfilm van Disney en gelijk de beste van de vele 'Treasure Island'-verfilmingen tot nu toe, inclusief animaties. Eeuwige kindacteur Bobby Driscoll (hij ging vroeg met pensioen) doet het goed als Jim Hawkins, die anno 1765 een schatkaart in handen krijgt en met zijn vrienden Squire en dokter Livesey op jacht gaat. Robert Newton steelt de show in de rol van de gluiperige Long John Silver.

20000 Leagues Under the Sea (1954)

Voortreffelijke verfilming van het beroemde onderwateravontuur van de Franse fantast Jules Verne (1828-1905), gepubliceerd in 1870. James Mason overtuigt als de onverschrokken gezagvoerder Nemo, kapitein van de futuristische onderzeeboot De Nautilus die bekende oorden als De Rode Zee bezoekt en fantasielocaties zoals Atlantis. Kirk Douglas blinkt uit als de bonkige harpoenier Ned Land die samen met naturalist Aronnax en bediende Koenraad (Paul Lukas en Peter Lorre) door Nemo zijn gegijzeld. 20000 Leagues Under the Sea was in 1954 het summum van decorbouw en speciale effecten en de film kreeg in beide categorieën terecht een Oscar. Verplichte kost voor iedere filmliefhebber.