De nieuwe Netflix-film Triple Frontier begint als tamelijk voorspelbare actiethriller, maar halverwege stuurt regisseur Chandor de kijker een heel andere kant op.

De Amerikaanse schrijver-regisseur J.C. Chandor (1973) maakte vijftien jaar lang anoniem bedrijfsfilmpjes, tot hij in 2011 uiterst succesvol debuteerde met de speelfilm Margin Call, over de top van een investeringsbank die beseft dat hun bank aan de rand van de afgrond staat. Het scenario voor die film leverde hem meteen een Oscar op.

Op Margin Call volgden All is Lost (2013), een drama over een oudere zeezeiler die na een bootongeluk wanhopig probeert te overleven, en A Most Violent Year (2014), over fabrikant Abel die in het meest gewelddadige jaar van New York (1981) klem komt te zitten tussen justitie en de maffia.

Alle drie de films werden lovend ontvangen en Chandor werd alom gezien als een belangrijke nieuwe Amerikaanse filmauteur, die als schrijver kiest voor verhalen over mensen, vooral mannen, op een kruispunt in hun leven, en die er als regisseur een simpele, directe aanpak op nahoudt; hij plaatst je midden in de actie en doet verder niet aan uitleg – dus bij Chandor geen flashbacks of voice-over.

Triple Frontier

Actie-thriller met een twist

Als ‘beloning’ voor het succes van zijn met relatief klein budget gemaakte films werd Chandor in 2014 gevraagd voor zijn eerste grote studiofilm, het boorplatformdrama Deep Water Horizon. Voor het eerst een film waarvoor hij niet zelf het scenario had geschreven. Maar al na een jaar gaf hij dat project weer terug. Vanwege ‘creative differences’, wat in Hollywood zoveel betekent als dat hij iets heel anders met de film wilde dan de producent.

Puntje voor Chandor, die ook als ‘regisseur in loondienst’ zijn stempel op de film wilde kunnen drukken. Die ruimte heeft hij duidelijk wel gekregen bij actiethriller Triple Frontier, die sinds 13 maart te zien is op Netflix. 
Weliswaar gebaseerd op een script van Mark Boal (van The Hurt Locker) is Triple Frontier toch weer een typische Chandor-film geworden. Het feit dat hij als coscenarist op de titelrol terechtkwam zegt wat dat betreft genoeg.

In Triple Frontier volgen we een vijftal aan lagerwal geraakte ex-militairen die besluiten een Mexicaanse drugsbaron te beroven. Van zo’n 250 miljoen Amerikaanse dollar. Dat is zoveel geld dat het niet alleen voor logistieke problemen zorgt (al het geld weegt ruim een ton), maar ook voor morele dilemma’s. Want hoever ga je om het te krijgen? En kun je je vrienden dan nog vertrouwen?

Het goede van de film, die tamelijk clichématig begint, is het onverwachte tweede deel. Triple Frontier is een actiethriller met een twist, en die twist hebben we ongetwijfeld te danken aan Chandor.

Triple Frontier is sinds 13 maart te zien op Netflix. 

Meer film- en serietips voor Netflix

Meer over Triple Frontier