Voor wie het IDFA wel het hele jaar mag duren, is er goed nieuws: bijna 750 documentaires zijn online beschikbaar (waarvan 300 gratis). En dat worden er alleen maar meer.

Omdat je tijdens het IDFA niet alles kunt zien en slechts een deel van de vertoonde films later in de bioscoop of op tv terechtkomt, mis je altijd wel wat. Daarom voorziet het festival in een online-aanbod van documentaires die gratis of tegen betaling beschikbaar zijn. Inmiddels zijn er zo’n 750 films geselecteerd, variërend in lengte en vorm en afkomstig uit alle hoeken van de wereld, zoals het het IDFA betaamt.  

Zo kun je altijd en overal je eigen festival samenstellen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het bizarre My Silicone Love (over een man die samenleeft met zijn levensgrote vrouwenpoppen), gevolgd door Story of a Day (waarin het gewone leven tijdens een etmaal in Latijns-Amerika getoond wordt, zonder commentaar), met als toetje het lieve Peter and Ben (over een man wiens schaap zich gedraagt als een hond). 

Een keuze maken kan op verschillende manieren. De basis is een alfabetische lijst, waar je doorheen kunt lopen om je te laten verrassen of om te speuren naar die ene favoriet. Je kunt ook gerichter te werk gaan, door te zoeken op onder andere het onderwerp, productiejaar of IDFA-onderdeel. Geïnteresseerd in DocLabs, Paradocs, competitiefilms of een retrospectief? Je vindt het hier. Twintig jaar geleden een documentaire gezien en die altijd al eens willen herbekijken? Mogelijk staat-ie erbij.

Beeld uit de documentaire My Silicone Love, die in 2015 op IDFA te zien was

Geen eigen streamingservice

De voornaamste voorwaarde voor opname in de selectie is dat een film op het IDFA gedraaid heeft. Wanneer dan ook; vanaf de eerste editie in 1988 tot en met de meest recente. Van een deel van de producties heeft IDFA zelf de rechten geregeld, dan betaal je niks. Voor andere films word je doorverwezen naar aanbieders als Vimeo of Netflix en verschillen de prijzen per bron en titel.

IDFA was er al vroeg bij wat betreft het online toegankelijk maken van documentaires. Er is echter niet gekozen voor een eigen commercieel streamingplatform. Zoiets opzetten kost veel tijd en geld, bovendien moet je dan concurreren met de collega’s op de markt. De voorkeur ging uit naar deze vorm van serviceverlening: het afstruinen van het wereldwijde aanbod en daaruit de IDFA-titels kiezen. Het ultieme doel is om ooit alles beschikbaar te hebben. Aangezien er inmiddels ruim zesduizend films op het IDFA vertoond zijn, kan men dus nog wel even doorgroeien.

Klik hier om naar het overzicht met alle gratis beschikbare documentaires te gaan

Meer over IDFA