Mystify: Michael Hutchence is een documentaire over de charismatische INXS-zanger. Met intieme homevideobeelden en interviews met vertrouwelingen.

Met de filmcarrière van INXS-frontman Michael Hutchence is het nooit veel geworden. Hij speelde een punker in de Australische cultfilm Dogs in Space (1986) en dichter Percy Shelley in Roger Cormans pulpfilm Frankenstein Unbound (1990), dat was het wel zo’n beetje. Als het aan Hutchence had gelegen, waren er nog veel meer rollen gevolgd. In de jaren voor zijn dood in 1997 voerde hij om die reden gesprekken met Hollywoodfiguren als Quentin Tarantino, Robert De Niro en de gebroeders (inmiddels gezusters) Wachowski. Die laatsten beloofden hem een rol in The Matrix (1999), maar zover is het dus niet meer gekomen.

Hutchence’ acteerambitie heeft wel iets anders opgeleverd: hij bleef zijn leven lang bevriend met de regisseur van Dogs in Space, Richard Lowenstein, die ook veel INXS-clips opnam. En dat zorgde er weer voor dat Lowenstein alle medewerking kreeg van Hutchence’ nabestaanden toen hij in 2010 besloot een documentaire aan zijn overleden vriend te wijden. Als gevolg zit Mystify: Michael Hutchence tjokvol intieme homevideobeelden, obscuur archiefmateriaal en interviews met allerlei vertrouwelingen van de zanger: familieleden, bandgenoten, exen als Kylie Minogue en Helena Christensen en goede vriend Bono van U2.

Kylie Minogue en Michael Hutchence

Lowenstein had zo veel materiaal tot zijn beschikking, dat het hem bijna tien jaar kostte de film te voltooien. Hij besloot de beelden zo veel mogelijk voor zich te laten spreken; pratende hoofden zijn niet te zien, de interviews zijn alleen als voice-overs te horen. Deze formule kennen we vooral uit de films van Asif Kapadia (SennaAmyMaradona) en zorgt voor een intense, energieke kijkervaring, al kan de continue stroom beelden ook wel wat vermoeiend worden, alsof je een eindeloze videoclip voorgeschoteld krijgt.

Eén van Lowensteins doelen met de film was helderheid bieden over de omstandigheden rond Hutchence’ dood. In zijn laatste jaren dook de ster keer op keer op in tabloidverhalen over onstuimige relaties, drugsgebruik en raar, agressief gedrag. Het bericht over zijn zelfmoord kwam in die context nauwelijks als een verrassing. In Mystify wordt overtuigend aangetoond dat alle ellende begon na een traumatisch ongeluk waar Hutchence in 1992 bij betrokken was. Van de opgewekte levensgenieter die aanvankelijk wordt gepresenteerd, is na die episode niets meer over. Een diep tragische geschiedenis.

Mystify is vrijdag 20 december te zien op NPO 3 (22.55-0.40 uur)