De meest recente documentaire over Kurt Cobain bevat uniek materiaal, maar volgens zijn jeugdvriend Buzz Osborne deugt er verder weinig van.

Wat valt er nog te vertellen over de frontman van Nirvana, een van de grootste bands van de jaren negentig, dat niet al eens verteld is? Sinds zijn zelfmoord op 27-jarige leeftijd zijn er vele boeken, artikelen en films verschenen die zijn verhaal uit de doeken doen. Kurt Cobain: Montage of Heck is de laatste in de lange rij, en bevat nieuw materiaal: de maker van de film, Brett Morgen, had toegang tot de persoonlijke archieven van de muzikant.   

In het filmmateriaal is te zien dat een jonge Cobain al begaafd, overgevoelig en hyperactief is, en dat de punk die hij in zijn tienerjaren ontdekt, zijn redding betekent. Tot nu toe nog niets nieuws onder de zon, maar de archiefbeelden worden aangevuld met getuigenissen van familie en vrienden. En daarover zegt Buzz Osborne, een goede vriend en klasgenoot van Kurt Cobain: ‘Negentig procent van Kurt Cobain: Montage of Heck is bullshit. Complete bullshit.’

In een artikel doet hij weinig subtiel uit de doeken wat er mis is met de film. ‘Niemand realiseert zich dit over Cobain: hij is een meester in bedriegen.’ Zo zijn Cobains avances richting een verstandelijk gehandicapt meisje van hun middelbare school volgens Osborne verzonnen. ‘Dat verhaal is zo goed, dan had ik er allang van gehoord. In zo’n klein dorpje blijven zulke verhalen niet lang geheim.’ Ook trekt Osborne de getuigenis van Courtney Love, de weduwe van Cobain, in twijfel. Cobain zou een tweede suïcidepoging hebben gedaan, nadat Love hem in Italië had verteld dat ze overwoog om vreemd te gaan. Osborne heeft naar eigen zeggen van Cobain hele andere verhalen gehoord over Love’s gedrag in die periode.

Originele animaties gemaakt door de Nederlandse animator Hisko Hulsing

Toch weet Osborne met een positieve noot te eindigen. Het persoonlijke archief bevatte een geluidsmontage met de titel ‘Montage of Heck’, die bestond uit fragmenten van liedjes, gemanipuleerde radio-opnamen, demo’s en geluidsfragmenten. De Nederlandse animator Hisko Hulsing gebruikte de montage als basis voor zijn animaties, die de belangrijke momenten in het leven van Cobain illustreren in de film. Osborne schrijft van die animaties te hebben genoten. ‘Ze hebben fantastisch laten zien wat een deprimerend gat Aberdeen echt was en is. Petje af daarvoor!’ Bassist van Nirvana Krist Novoselic, te zien in de film, heeft op de uitspraken van Osborne gereageerd: ‘Dat is hoe Buzz is. Dat accepteren we, en we houden van hem. Hij heeft altijd van die meningen gehad.’