Na 13 jaar wachten krijgen de fans van de westernserie Deadwood eindelijk een waardig afsluitend hoofdstuk, in de vorm van een film met de originele cast.

De succesvolle HBO-serie Deadwood (2004-2006) speelt zich af in het gelijknamige frontier stadje, dat uitgroeide van wetteloos goudzoekerskamp naar een bloeiende gemeenschap. In het centrum van de rijke cast aan kleurrijke en ruige personages staan Al Swearengen (Ian McShane), de gehaaide, sturende kracht in Deadwood, en zijn tegenstrever, sheriff Seth Bullock (Timothy Olyphant). Terwijl Bullock het toonbeeld van rechtschapenheid is, is Swearengens karakter moreel ambigue, maar naar mate je hem beter leert kennen wordt hij minder schurkachtig.

Voor David Milch, die de serie creëerde en de nieuwe film schreef, is het belangrijkste thema hoe een beschaving zich vanuit chaos vormt rondom een centraal symbool. In Deadwood is dat goud. Milch baseerde zich op de boeken van historicus Watson Parker en gebruikte historische gebeurtenissen en personen die werkelijk in Deadwood hebben gewoond. Hij voegde daar bekende revolverhelden als Calamity Jane (Robin Weigert) aan toe. Zijn eloquente personages spreken oud-Amerikaans doorspekt met moderne scheldwoorden.

Sinds de serie na drie seizoenen en 36 afleveringen eindigde in 2006 was er al sprake van dat het verhaal afgerond zou worden in een of twee films. Nu is die speelfilm er dan toch gekomen. Deadwood speelt zich in 1889 af, tien jaar na de gebeurtenissen van de serie. Swearengen lijdt aan een slechte gezondheid, Bullock is inmiddels vader van drie kinderen en prostitué Trixie (Paula Malcomson) is zwanger. Wanneer industrieel George Hearst (Gerald McRaney) terugkeert naar het stadje als senator van de staat Californië, komt hij niet alleen speechen om de stichting van de staat South Dakota te vieren, ook wil hij een stuk grond kopen om telefoonpalen op te plaatsen.

Zijn komst reit oude wonden open, want de slachtoffers die hij in het verleden maakte is niemand vergeten, zeker Trixie niet die daarom al eerder een mislukte moordaanslag op Hearst pleegde. Voor de liefhebbers is Deadwood een warm weerzien van oude bekenden. Dankzij korte flashbackshots is het verhaal ook voor nieuwe kijkers goed te volgen. De scène waarin burgemeester E.B. Farnum (William Sanderson) voor het eerst een heel onhandig telefoongesprek voert met het enige toestel in het stadje, zorgt voor de nodige komische noot in het verder dramatische en puik geacteerde sluitstuk.

Deadwood is vanaf 3 juni te zien bij Ziggo Movies & Series L en XL