Of het nu kookprogramma's zijn of de instagram-posts van je vrienden, we houden als mens nogal van het kijken naar eten. En we doen het meer dan ooit tevoren. Nogal wiedes dat het CinemAsia Film Festival dit jaar speciale aandacht geeft aan culinaire films. Op dinsdag 5 maart start de 12e editie van het festival en in het thema-programma OISHII zijn vier heerlijke films over eten te zien.

Verlekkerd kijken naar mooie beelden van goed voedsel, het verlengt eigenlijk je plezierige ervaring met eten. Distributeur Periscoop speelde verleden jaar al in op de foodhype door de Japanse eetfilmklassieker Tampopo uit 1985 opnieuw in de bioscoop uit te brengen. En nu komt CinemAsia met de speciale filmsectie OISHII, speciaal voor culinaire cinema. Er zitten vier films in het programma: The Lady Improper, Little Forrest, A Tale of Samurai Cooking, en Aruna and her Palate. Het is foodporn met een plot.

OISHII betekent ‘heerlijk’ in het Japans. Gerechten uit verschillende Aziatische regio’s komen voorbij in de vier geselecteerde films in het OISHII-programma. In elke film komt een andere keuken voor: van de Japanse haute-cuisine, via Indonesisch streetfood en Hongkongse avondgerechten naar Koreaans soul-food.

Op zoek naar het recept dat je leven verandert

De openingsfilm van de twaalfde editie van het CinemAsia Film Festival is Aruna & Her Palate. Aruna is op zoek naar een nasi-goreng recept van vroeger. Niemand kon dit gerecht beter maken dan de huishoudster toen Aruna nog klein was. Samen met een bevriende kok gaat ze op een culinaire reis door Indonesië op zoek naar inspiratie. Indonesië heeft een heel gevarieerde keuken, en de film laat prachtig zien welke smaken er allemaal zijn.

Ook Siu-man, de hoofdrolspeelster uit The Lady Improper, is op zoek naar inspiratie. Ze moet noodgedwongen het restaurant van haar vader overnemen wanneer hij in het ziekenhuis belandt. Siu-man mocht vroeger nooit in de keuken komen, dus ze heeft geen idee hoe ze haar vaders keuken draaiende moet houden en zijn specialiteiten moet bereiden. Ze krijgt hulp van Chia-hai, een in Parijs opgeleide chef die haar eetlust weer opwekt. The Lady Improper is een liefdesbrief aan de keuken van Hongkong.

The Lady Improper

Van haute-cuisine tot arbeidersmaaltijden en terug

In de film A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story worden de gerechten op klassieke manieren bereidt door Kitchen Samurai. Lang niet alle samoerai vechten namelijk met een zwaard. De zogenoemde Kitchen Samurai bereiden Japanse haute-cuisine. A Tale of Samurai Cooking vertelt een historisch verhaal uit de Edo-periode (1603 – 1868). In Japan trouwt de uitstekende kok Haru met de erfgenaam van een gerenommeerd kookgezin, om de erfgenaam Yasunobu te leren een Kitchen Samurai te worden. Wanneer er politieke onrust ontstaat, kan alleen het officiële banket dat bereid wordt onder leiding van Kitchen Samurai Yasunobu de regio nog verenigen.

Goed voedsel brengt harmonie, en verse producten spelen een belangrijke rol in alle Aziatische keukens. Daarom worden voorverpakte producten zoals ingeblikt of ingevroren voedsel weinig gebruikt. Wel worden producten gerookt, ingemaakt, gedroogd en op andere manier langer houdbaar gemaakt, zoals de film Little Forest laat zien, over Hye-won wier moeder haar plotseling verlaat en haar dochter beduusd achterblijft. Hye-won is kant-en-klaarmaaltijden helemaal zat. In vier seizoenen zaait en oogst Hye-won haar eigen gewassen in de moestuin, en met de ingrediënten maakt ze Koreaans soulfood. Het drama uit Korea is gebaseerd op de gelijknamige manga-serie over zelf-ontdekking, koken, en het leven op het platteland.

Ode aan eten

De Aziatische keuken kent een enorme diversiteit. Daar zijn verschillende verklaringen voor: er zijn principes, gebruiken en tradities die een grote rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van eetgewoontes. Daarnaast heeft armoede invloed gehad op de manier van koken en eten. Armoede is bekend in verschillende regio’s van Azië, en dit is niet ongemerkt aan de keukens voorbijgegaan. Tot op de dag van vandaag zijn op het platteland een enorme hoeveelheid wilde planten te vinden die eetbaar zijn. Alle variaties komen voorbij tijdens het CinemAsia Film Festival.

De vier films uit het OISHII-programma laten de enorme diversiteit van de Aziatische keuken in geuren en kleuren zien. Het culinaire thema is een ode aan heerlijke gerechten die voortkomen uit goede, inspirerende of barre tijden. De Aziatische keuken is kleurrijk, smaakvol, enorm gevarieerd en gezond. En dat mag gezien worden.

Klik hier voor meer informatie over het OISHII Asia filmprogramma van CinemAsia. En bekijk hier de trailers van A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story, Little Forest, Aruna & Her Palate en The Lady Improper.