Als de temperatuur stijgt komen ze als de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond schieten: openluchtfilmfestivals. Hieronder een overzicht van filmvertoningen en -festivals die deze zomer zeker het bezoeken waard zijn.​

Cineville Zomertour

In samenwerking met filmtheaters door het hele land organiseert Cineville deze zomer een aantal openluchtvertoningen van zonnige vakantiefilms. Op enkele voorstellingen na zijn de films gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op de website van Cineville.

12 juli t/m 9 september 

Amsterdam

Pluk de Nacht Amsterdam 
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met uitsluitend vertoningen van films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht.

15 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam
Het World Cinema Festival vertoont films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika van vaak jonge regisseurs. De meeste vertoningen vinden in de bioscoop plaats, maar het festival heeft ook een apart (en gratis toegankelijk) Open Air programma.

16 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie   

Bijlmerbios
Op een toffe locatie in het hart van de Bijlmer, pal onder metrostation Kraaiennest, is deze zomer de Bijlmerbios weer te vinden. Het driedaagse festival is gratis toegankelijk. Het filmprogramma wordt nog bekend gemaakt via de facebookpagina van Bijlmerbios. Kijk hier voor het programma van vorig jaar.

24 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Bret
Vlak bij het Amsterdamse treinstation Sloterdijk presenteert BRET de Buitenbioscoop in het nieuw gebouwde amfitheater. Naast een hoofdfilm wordt elke editie ingeluid met een korte film waarmee jonge filmmakers de kans krijgen zichzelf op de kaart te zetten. Het thema van de hoofdfilms wordt kracht bijgezet door de inzet van een passend decor, hapjes en drankjes. Kaartjes en koptelefoons zijn vooraf te reserveren.

29 juli, 26 augustus en 30 september - klik hier voor meer informatie

Pllek - Film with a View Sunscreenings
De hele zomer kan je bij Pllek films kijken. De selectie wordt gekozen door de bezoekers op basis van een brede selectie films. Van docu's tot animatie tot filmhuis het kan allemaal. Houd de facebook pagina in de gaten voor regelmatige updates.

juni t/m september - klik hier voor meer informatie

IDFA by Night
Pakhuis de Zwijger laat in samenwerking met IDFA een selectie documentaires zien op het naburige gelegen plein. De thema's van de documentaires lopen ver uiteen, dus voor iedereen zit er wel iets moois tussen. Alle docu's zijn Engels ondertiteld. Toegang is gratis.

10 t/m 20 juli - klik hier voor meer informatie

Den Haag

Nutshuis Open Air Film Festival
Vier weken achter elkaar organiseert Het Nutshuis op zaterdagavond een filmvertoning in de Haagse stadstuin. Alle vier de films onderzoeken de relatie tussen het individu en de massa. Bij elke film is een spreker en is er de optie om te dineren voor een kleine meerprijs. Toegang via tickets.

4 augustus t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

 

Bios in de Buitenlucht
Humanity House organiseert elke donderdag van augustus een openlucht documentaire op hun buitenterras. De documentraires zijn allemaal uit IDFA-favorieten en zijn stuk voor stuk bedoeld om je uit je bubbel te halen. Toegang via tickets. 

2 t/m 30 augustus - klik hier voor meer informatie

Zwolle

Pop Up Cinema Celeplein
Tijdens vijf weekenden in de zomerperiode zijn onder de sterrenhemel bijzondere filmvoorstellingen te zien. Op het Zwolse Celeplein staan de stoelen met kussens en dekentjes klaar. Kaarten zijn van tevoren te reserveren. Dit is inclusief programmaboekje en koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling.

20 juli t/m 8 September - klik hier voor meer informatie

Rotterdam

Pleinbioscoop Rotterdam
Pleinbioscoop Rotterdam vertoont maar liefst negentien avonden lang films in het hartje van Rotterdam. Toegankelijk via ticketverkoop. Het filmprogramma wordt op 17 juli bekend gemaakt.

8 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Groningen

Zienemaan & Sterren
Het eerste weekend van september vindt het driedaagse festival Zienemaan & Sterren plaats in Groningen. Op het voormalige Suikerunieterrein is een selectie van films tegen betaling te bekijken. Het volledige programma wordt nog bekend gemaakt.

7 t/m 9 september - klik hier voor meer informatie

Arnhem

Drive-In Cinema Schuytgraaf
Ook in Arnhem kan je vanuit je auto een film kijken in de wijk Schuytgraaf. Het geluid van de film hoor je via de FM-radio. De films varieren van blockbuster tot filmhuis.

18 augustus t/m 21 augustus - klik hier voor meer informatie

Tilburg

Pop Up Cinema
Bij De NWE Vorst kan je op elke donderdagavond buiten genieten van een zomerse film. Met elke editie vertrek je naar een ander zomers land. De film wordt elke week pas valk van tevoren bekend gemaakt. Toegang is gratis.

12 juli t/m 16 augustus - klik hier voor meer informatie

Leiden

LIFF Drive-In en Drijf-In
Bij het Valkenburgse Meer organiseert het Leiden Internationaal Film Festival een heuse drive-in zoals je die in het Amerika van de jaren vijftig zag. De drive-in vindt plaats in september, maar eerder in het jaar kan je ook genieten van drijf-in, waar je van films met een nautisch thema kan genieten terwijl je in het water dobbert.

27 en 28 juli en 13 t/m 15 september - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Pluk de Nacht Utrecht
Wat later in de zomer strijkt Pluk de Nacht ook in Utrecht neer. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met uitsluitend vertoningen van films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht. De vertoningen zijn gratis toegankelijk.

1 augustus t/m 5 Augustus - klik hier voor meer informatie

Cinema Buiten
In samenwerking met provincie en gemeente Utrecht organiseert Filmhuis 't Hoogt in augustus en september openluchtfilmvertoningen op bijzondere erfgoedlocaties. De programmering bestaat uit een selectie oude en nieuwe arthouse films. Toegang op ticketbasis.

16 augustus t/m 15 september - klik hier voor meer informatie

Amersfoort

Move Night onder de toren
Neem plaats of schuif met je eigen stoel aan op het meest sfeervolle plein van Amersfoort en zie tegen zonsondergang de mooie films tijdens Movie Nights onder de toren. Drie donderdagen achter elkaar kan je achterover leunen. De vertoningen zijn gratis toegankelijk.

9, 16 en 30 augustus - klik hier voor meer informatie

Eindhoven

Natlab Buitenfilm
Op de binnenplaats van filmhuis Natlab in Eindhoven is de hele zomer lang een mooie selectie filmhuisfilms in de openlucht te aanschouwen. Kijk voor het volledige programma op de website van Natlab. Toegang is gratis.

6 juli t/m 31 augustus - klik hier voor meer informatie

Den Bosch

Genieten onder de sterren bij de Verkadefabriek
Deze zomer wordt er ieder weekend een openluchtfilm vertoond bij de Verkadefabriek. De selectie fijne filmhuisfilms is daar gratis te zien.

1 juli t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Heeg

Nachtkijkers
Midden in de Friese natuur vind je deze zomer twee openluchtschermen van het Nachtkijkers Filmfestival. Overdag kun je ontspannen bij het water en zijn er enkele optredens en als de zon daalt, beginnen de films. Het programma bestaat uit een mix van filmhuisfilms, documentaires, klassiekers en enkele Friese producties. De camping is bij de tickets inbegrepen.

31 augustus t/m 2 september - klik hier voor meer informatie

Vlieland

Poudium Vlieland Openluchtbioscoop
Tijdens de zomervakantie kan je drie keer per week een film zien in de buitenlucht van Vlieland. Elke dindsdag kan je gratis een film zien die zich afspeelt in de natuur. Donderdagen zijn voor klassiekers met het thema 'kleine bioscopen' en elke zaterdag kan je een mooie film van het afgelopen filmseizoen zien. Donderdag en dinsdag is toegang op ticketbasis.

17 juli t/m 28 augustus - klik hier voor meer informatie

Terschelling

Terschellinger Filmdagen Buitenbios
Het festival Terschellinger Filmdagen organiseert een zomereditie in de openlucht. Een week lang worden iedere avond films vertoond op een bijzondere locatie in de zilte Terschellingse buitenlucht. Toegang via ticketverkoop. Het programma wordt dit weekend bekend gemaakt.

6 t/m 12 augustus  - klik hier voor meer informatie

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival
Midden op de veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn wordt een aantal recente blockbusterfilms (en hier en daar zelfs een première) in de buitenlucht vertoond. Toegang via ticketverkoop.

17 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Deventer

Film op de Brink
Filmhuis De Keizer tovert stadsplein de Brink in Deventer de laatste week van augustus voor drie avonden om tot openluchtbioscoop. De drie filmvertoningen zijn gratis toegankelijk.

23 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie