In navolging van de Italiaanse spaghettiwesterns werden er westerns gemaakt in Rusland, Turkije, Spanje, Frankrijk, Duitsland en nog veel meer landen. Zoveel dat het zelfs raar is dat in Nederland niemand die handschoen (eerder) opnam. Als men zelfs in Hongkong en Thailand met cowboys in de weer ging, waarom wij dan niet?

Iedereen kent Italiaanse varianten als Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly van Sergio Leone, hieronder nog een paar andere interessante exemplaren.

The Proposition (AUS 2005, John Hillcoat)
Een heel goede Australische interpretatie van het genre met een fantastische Guy Pearce, die dit zelf zijn beste film vindt. Gewelddadig en donker, geschreven door Nick Cave, die ook de prachtige muziek componeerde.

Duck, You Sucker/Giù la testa (I 1971, Sergio Leone)
De laatste, maar helaas onbekendste western van Leone is misschien wel de meest onderschatte film ooit. Mexicaanse revolutie, bankroven, James Coburn, dynamietstaven, Ennio Morricone, alles.

At Home Among Strangers (SU 1974, Nikita Mikhalkov)
De eerste film van Mikhalkov waarin hijzelf een Clint Eastwood-achtige figuur speelt die ten onrechte wordt verdacht van het stelen van goud. Als hij er achter komt dat een stel rovers het goud achteroverdrukte, infiltreert hij in de bende.

Deadlock (BRD 1970, Ronald Klick)
Rare, maar genietbare film. In een spookstadje ontmoeten twee bankrovers een geheimzinnige banneling, een nymfomane en een mooi doofstom meisje. Als dat niet aanlokkelijk klinkt, weet ik het niet meer.

The Salvation (DEN 2014, Kristian Levring)
Deze Scandinavische productie (gedraaid in Zuid-Afrika) is een soort hommage aan de klassieke western. Meest conventionele film in het rijtje.

Il Grande Silenzio/The Great Silence (F/I 1968, Sergio Corbucci)
Corbucci’s meesterwerk was jarenlang bekend als ‘die western in de sneeuw’. Jean-Louis Trintignant schittert als Silence, die stom is sinds zijn keel werd afgesneden.