VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: het net toegevoegde Trainspotting en klassiekers Hoop Dreams en All About Eve.

Net toegevoegd: Trainspotting

Sterk, origineel en fris portret van het leven van een groep drugsverslaafden in Edinburgh. Centraal personage is Renton (Ewan McGregor), die probeert af te kicken. Dat dat nog niet zo makkelijk is moge blijken uit een hilarische scène met de 'smerigste wc van Schotland', zonder twijfel een van de goorste scènes uit de filmgeschiedenis.
Bekijk ook onze Shot on Location-aflevering over de film

Klassieker: Hoop Dreams

Schitterende documentaire over twee jonge zwarte tieners uit Chicago, die aan hun leven in het ghetto proberen te ontsnappen door een professionele basketbal-carrière op te bouwen. Gedurende zes jaar worden ze door een cameraploeg gevolgd. 'One of the best films about American life that I have ever seen', aldus criticus Rogert Ebert.

Klassieker: All About Eve

Cynisch beeld van de Amerikaanse toneelwereld vol korte, schertsende juweeltjes. Bette Davis schittert als de 40- jarige Broadway-diva Margo Channing, wier carrière bedreigd wordt als een jonge fan genaamd Eve (Anne Baxter) haar leven binnendringt. Een toen nog relatief onbekende Marilyn Monroe speelt een klein rolletje. Bekroond met zes Oscars.

Meer Netflix-tips