VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: The Wolf of Wall Street, A History of Violence en To Kill a Mockingbird.

Net toegevoegd: The Wolf of Wall Street

Uitbundige, hilarische en razend actuele zwarte komedie van de inmiddels 73-jarige Martin Scorsese (Goodfellas, Taxi Driver), gebaseerd op de memoires van oplichter/beurshandelaar Jordan Belfort. Die maakte naam op Wall Street door zijn agressieve verkooptechnieken en legendarische kantoorfeesten ( waar hij prostituees en dwergen voor inhuurde). Zeer geschikt voor meerdere kijkbeurten, al was het alleen maar vanwege die ene briljante scène waarin Leonardo DiCaprio kwijlend richting zijn Lamborghini kruipt.

Net toegevoegd: A History of Violence

Broeierige (en bloederige) thriller van Canadees David Cronenberg ( Videodrome), waarin Viggo Mortensen een nogal oenige restauranthouder speelt die bezoek krijgt van een paar gangsters. Die menen in hem een collega-boef te herkennen die nog een flinke rekening heeft openstaan. Twee jaar na A History of Violence maakte Cronenberg samen met Mortensen nog een fantastische misdaadfilm : Eastern Promises (zaterdag 2 april op tv bij Fox).

Klassieker : To Kill a Mockingbird

Gregory Peck schetste in deze knap opgebouwde klassieker de contouren van de moderne man: rechtvaardig, stoer, stiekem gevoelig, en liefdevol voor kinderen. Hij won een Oscar voor zijn rol als gebrilde plattelandsadvocaat Atticus Finch, die een van verkrachting beschuldigde zwarte man verdedigt, zeer tegen de zin van zijn racistische dorpsgenoten. Naar de gelijknamige roman van de in februari overleden schrijfster Harper Lee.

Meer Netflix-tips