VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: Taxi Driver, How to Train Your Dragon en The Hustler.

Net toegevoegd: Taxi Driver

Hoe vaak kun je een klassieker opnieuw bekijken? Neem de proef op de som een kijk maar eens naar de eerste beelden van nevelig New York die Michael Chapman schoot voor Taxi Driver, luister naar de eerste tonen van Bernard Herrmans score, naar DeNiro die foetert: 'all the animals come out at night...' en vraag je dan maar eens af of je verder wil kijken. Tuurlijk wil je dat!
Een stukje van de soundtrack 

Net toegevoegd: How to Train Your Dragon

Deel twee was misschien nog net iets beter, maar ook de originele How to Train Your Dragon is een feest voor het oog. Het is natuurlijk een film voor een jong publiek, maar dankzij de humor, de leuke personages, de sympathieke boodschap( jes), het mooi opgebouwde script, de fijn vormgegeven actiescènes en vooral de draken, die de karaktereigenschappen van honden of katten lijken te hebben, is de film ook voor ouders, opa's en oma's het aanzien waard. Deel drie is in de maak, schrijver dezes gaat kijken.

Klassieker: The Hustler

Martin Scorsese regisseerde 25 jaar later het behoorlijk sterke vervolg op deze film, The Color of Money. Scorsese is natuurlijk een veel beroemder en beter filmmaker dan Robert Rossen, toch haalde hij het niveau van het origineel niet. Dat komt doordat Scorsese's hart niet echt in de film lag (hij vertelde later dat hij alleen wilde bewijzen dat hij een film op tijd en binnen budget kon afleveren), maar vooral is de oorzaak het enorme charisma van de jonge Paul Newman. Hij speelt een hotshot-biljarter, die zijn brood verdient met pool spelen tegen sukkels, maar dan mee kan doen aan een écht belangrijke wedstrijd. Zinderend spannend drama, over topsport en ego' s.

Meer Netflix-tips