VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: twee moderne klassiekers en een waanzinnige actiefilm.

Net toegevoegd: Snowpiercer

Wat krijg je als een Franse sf-strip wordt verfilmd door een Koreaanse regisseur, in een Tsjechische studio, met een internationale sterrencast? In het geval van Snowpiercer: superieure pulp met een serieuze ondertoon. Het verhaal: in de nabije toekomst is een nieuwe ijstijd aangebroken na een mislukte poging het klimaat te redden. De enige overlevenden wonen samen in een rijdende trein – voorin de 'haves', achterin de 'have-nots '. Een fantastische mix van drama, groteske humor en gewelddadige actie.

Actueel: Before Midnight

Vrijdagavond 8 juli zendt Canvas klassieker Before Sunrise (1995) uit, Richard Linklaters warmbloedige en intelligente vertelling over de vluchtige romance tussen een Amerikaanse aspirant-schrijver en een Franse studente in Wenen. Hun liefdesgeschiedenis kreeg een vervolg in Before Sunset (2004) en Before Midnight (2013). Die laatste is voorlopig de mooiste in de serie. Let wel: de eerdere delen kijken is absoluut vereist (en die staan dan weer niet op Netflix).

Moderne klassieker: Un prophète

Sublieme misdaadfilm over de negentienjarige Malik, die voor een niet nader genoemd vergrijp voor zes jaar in de gevangenis belandt. Hij is analfabeet en hoort nergens echt bij. Daarmee blijkt hij het ideale doelwit van César, leider van een groep machtige Corsicaanse gevangenen, die hem al snel voor zijn karretje spant. Winnaar van de Grote Juryprijs in Cannes, genomineerd voor een Oscar en bekroond met maar liefst negen Césars.

Meer Netflix-tips