VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: documentaire Raiders! en Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Binnenkort op Netflix: Raiders!: Story of Greatest Fan Film Ever Made

Op een dag in 1982 besloten twee elfjarige jochies uit de Amerikaanse staat Mississippi een shot-voor-shot remake te maken van de eerste Indiana Jones-film. Dat lukte wonderwel, op één belangrijke scène na: de roemruchte ontploffing van een gevechtsvliegtuig. Dertig jaar na dato doen ze een laatste poging om hun film toch te voltooien. Hartverwarmende documentaire, die over zoveel meer gaat dan filmliefde alleen.

Actueel: Tinker Tailor Soldier Spy

Momenteel draait Our Kind of Traitor in de bioscoop, net als Tinker Tailor Soldier Spy een bewerking van een roman van John le Carré. Tinker Tailor Soldier Spy is echter met afstand de betere film: een fantastisch geacteerde en prachtig geschoten anti-spionagethriller, waarin Gary Oldman schittert als geheim agent die een mol binnen MI6 moet zien op te sporen. De Britse topcast wordt verder aangevuld met onder andere Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong én Benedict Cumberbatch.

Klassieker: In the Heat of the Night

Vijfvoudig Oscarwinnaar ( onder meer voor beste film) over de zwarte Virgil Tibbs, die in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS gearresteerd wordt op verdenking van de moord op een blanke man. Hij blijkt echter zelf een zeer gerespecteerde rechercheur uit Philadelphia te zijn. Tibbs wordt met verve gespeeld door Sidney Poitier, de Bahamaanse acteur die drie jaar eerder als eerste zwarte acteur een Oscar won voor Lilies of the Field.

Meer Netflix-tips