VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: Out of the Furnace, My Queen Karo en The French Connection.

Net toegevoegd: Out of the Furnace

Armoede, inteelt, drugs, geweld, ontstemde banjo's: dat is het beeld van het Amerikaanse Appalachengebied dat deze harde en grauwe misdaaddrama schetst. Christian Bale en Casey Affleck spelen twee broers: de een laat zich in met een meedogenloze hillbilly, waarna de ander de rotzooi mag opruimen. Vooral kijken vanwege het voortreffelijke acteerwerk en de prachtig desolate sfeer.

Actueel: My Queen Karo

Dit weekend vindt in Utrecht de derde editie van het Belgisch Film Festival plaats. Veel films van onze zuiderburen staan er helaas niet op Netflix, maar gelukkig wel dit wonderschone drama over een tienjarige meisje dat samen met haar ouders verhuist naar Amsterdam en daar opgroeit in een commune. Regisseur Dorothée Van Den Berghe houdt de malle ideeën uit de vrijgevochten jaren zeventig tegen het licht en schept tegelijk een liefdesbetuiging aan de vrijheid en creativiteit van het tijdperk. Van Den Berghes eerdere film Meisje (eveneens met Matthias Schoenaerts) staat ook op Netflix.

Klassieker: The French Connection

Tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes spraken we met regisseur William Friedkin over zijn imposante oeuvre, en deze misdaadthriller is zonder twijfel één van zijn allerbeste films. Gebaseerd op een legendarische drugsvangst in de VS in 1962, vertelt de film het verhaal van de niet aflatende jacht van undercover agent Jimmy 'Popeye' Doyle op het brein achter een groot drugstransport van Frankrijk naar New York. Gene Hackman is briljant als de gemene, sadistische Doyle.

Meer Netflix-tips