VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: Inside Out, Jesus Christ Superstar en Dr. Strangelove.

Net toegevoegd: Inside Out

Miljoenen kleuters (en hun ouders) waren onlangs in rep en roer: Frozen stond plotseling niet meer op Netflix. Gelukkig voegde de streamingdienst snel een aardig alternatief toe: Pixars Inside Out, een razend creatieve animatiefilm waarin we in het hoofd kruipen van een elfjarig meisje ( en ontdekken hoe allerlei figuurtjes haar brein besturen). Stukken beter dan Frozen eigenlijk, maar soms iets te gecompliceerd voor de jeugdige kijker.

Actueel: Jesus Christ Superstar

Deze anachronistische, campy rockopera is wat ons betreft de ideale film voor de Paasdagen. Vanwege de prachtige fotografie (opgenomen in Israël) en de swingende muziek van Andrew Lloyd Webber, maar vooral ook vanwege de onvergetelijke vertolking van Carl Anderson als Judas. Iets minder imponerend is Ted Neeley als Jezus, die op dit moment de rol nog eens dunnetjes overdoet in de Nederlandse theaters.

Klassieker : Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Meesterlijke politieke satire van Stanley Kubrick, waarin een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje besluit nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie. In de zogeheten War Room bespreken de Amerikaanse president (komiek Peter Sellers) en zijn adviseurs vervolgens hoe de Sovjet-Unie het best in één keer vernietigd kan worden. Leuk weetje: President Ronald Reagan vroeg tijdens zijn eerste bezoek aan het Witte Huis of hij de War Room mocht zien, en was vreselijk teleurgesteld toen die niet bleek te bestaan.

Meer Netflix-tips