Te midden van de grote klappers (dit jaar onder andere The Assassin en Anomalisa) vallen er op het International Film Festival Rotterdam nog genoeg (relatief) onbekende pareltjes te ontdekken. De redactie van VPRO Cinema tipt tien van die verborgen schatten.

100 Yen Love ( Japan, Masaharu Take)
Fraai romantisch drama over een jonge vrouw die een relatie begint met een oudere bokser. Magistrale hoofdrol van Sakura Ando, de spannendste Japanse actrice van het moment.

Chevalier (Griekenland, Athina Rachel Tsangari)
Groepje mannen dobbert wat rond op luxe jacht en start de competitie: Wie is de beste man? Vaak hilarische kijk op mannelijkheid (of het gebrek daaraan) van de Griekse filmmaakster Tsangari (Attenberg).

Évolution (Frankrijk, Lucile Hadžihalilović)
Body horror door de ogen van een vrouw. Maar dan wel door de vrouw van Gaspar ‘Irréversible’ Noé . Heren: na het zien van deze film zal uw navel nooit meer het zelfde zijn.

Junun (USA, Paul Thomas Anderson)
Bijna uur lange documentaire van PTA waarin hij Radiohead-gitarist Jonny Greenwood naar Rajastan volgt en de muziek vastlegt die Greenwood daar met verschillende instrumentalisten maakt. Soort vriendendienst, want Greenwood componeerde de muziek voor Anderson’s There Will Be Blood, The Master en Inherent Vice.

Land of Mine (Denemarken, Martin Zandvliet)
Zandvliet klinkt Nederlands, maar is een Deen. Helaas, want Land of Mine is een prachtig drama over Duitse krijgsgevangenen (meestal nog jongens), die net na WO II op een Deens strand landmijnen moeten opruimen.

Neon Bull (Brazilië, Gabriel Mascaro)
Levensecht en toch ook heel poëtisch beeld van rodeocowboy Iremar, die stieren aan hun staart naar de grond trekt, maar het liefst mode zou ontwerpen. Veel gebeurt er niet, maar het is betoverend mooi.

Operation Avalanche (USA, Matt Johnson)
Vermakelijke mockumentary waarin twee CIA-agenten de maanlanding in scène zetten. Deels in het geniep opgenomen in het NASA-hoofdkwartier.

Raiders!: The  Story  of  the  Greatest  Fan  Film  Ever  Made (USA, Jeremy Coon en Tim Skousen)
Heerlijke documentaire over twee jochies die in de jaren ’80 een shot-voor-shot remake maakten van de eerste Indiana Jones- film. Hartverwarmende filmliefde.

Right Now, Wrong Then (Zuid-Korea, Hong Sangsoo )
Twee versies van de eerste ontmoeting tussen een filmmaker en een schilderes. Groundhog Day op z’n Koreaans dus, geregisseerd door festivalfavoriet Hong Sang-soo (In Another Country). Gekroond tot beste film in Locarno.
 
Three Stories of Love (Japan, Ryosuke Hashiguchi)
Delicaat en prachtig geacteerd drama over drie verloren zielen, ontstaan uit een acteursworkshop. In eigen land door een groot deel van de critici verkozen tot beste film van het jaar.