In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 januari zendt de VPRO op NPO 2 de derde editie van de IFFR Filmnacht uit. Een marathon met drie topfilms die ooit furore maakten in Rotterdam.

Matterhorn van Diederik Ebbinge  (23:30 - 00:50 uur)

In 2013 werd een Nederlandse film door het publiek gekozen als beste film van het festival. En dat gebeurt niet vaak. Die film was Matterhorn, het debuut van Vliegende Panter Diederik Ebbinge. Matterhorn is een tragikomedie over de streng gereformeerde Fred (een prachtrol van Ton Kas), die na de dood van zijn vrouw een eenzaam leven leidt. Totdat hij vriendschap sluit met zwerver Theo (een al even goede René van ’t Hof). Daags na de toch wel verrassende winst vroeg ik Ebbinge of hij een verklaring had voor het succes van zijn film. Die had hij. ‘ Matterhorn is een tijdloze film, die toch goed in deze tijd past. Hij begint vrij chagrijnig, maar gaat dan naar een bepaalde hoop. Daar hebben mensen nu blijkbaar behoefte aan.’
Bekijk hier het interview met regisseur EbbingeDogtooth van Yorgos Lanthimos (00:50 - 02:20 uur)

Goede kans dat je ze in Rotterdam tegen komt: eigenzinnige, volstrekt unieke films. Het Griekse Dogtooth was er zo een. Een prettig-verontrustend familiedrama, waarin een vader en moeder hun inmiddels volwassen kinderen zo bang maken dat die hun eigen huis niet uit durven. Maar dat allemaal met de beste bedoelingen. Regisseur van deze absurdistische film, die terecht genomineerd werd voor een Oscar, is Yorgos Lanthimos, wiens al even absurdistische The Lobster nu met veel succes in de bioscopen draait.
Bekijk het interview met regisseur LanthimosThe Invader van Nicolas Provost (02:20 - 03:37 uur)

Een openingsshot was nog nooit zo letterlijk een openingsshot als in de Belgische film The Invader. Het speel- filmdebuut van videokunstenaar Nico- las Provost opent namelijk met een close-up van een vagina, geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘L’origine du monde’ van Gustave Courbet. Wat volgt is een fijne dwarse film over een Afrikaanse illegaal. Niet als slacht- offer, maar als trotse gelukszoeker die Europa denkt te komen veroveren.
The Invader bleek de grote doorbraak voor acteur Isaka Sawadogo, die daarna in handenvol films zou spelen (waaronder De nieuwe wereld en The Paradise Suite). Van regisseur Provost hebben we sindsdien – helaas – niet veel meer vernomen.
Bekijk hier het interview met regisseur Provost