Gerhard Busch, filmjournalist van VPRO Cinema, kiest de acteur en actrice van het jaar uit.

Alicia Vikander, Kristen Stewart en Marion Cotillard hadden ook gekund, maar dankzij een sterke eindsprint gaan we toch voor actrice Amy Adams.

De bijrol in superheldenfilm Batman vs Superman: Dawn of Justice in maart van dit jaar was nog maar een voorproefje van een ijzersterk najaar. Waarin ze te zien was in twee Oscarwaardige films, Arrival en Nocturnal Animals.

Onderling lopen die films nogal uiteen – Arrival is een sf-film voor volwassenen; Nocturnal Animals een psychologische thriller – maar wat ze gemeen hebben zijn de grote, droevige ogen van Adams, die in beide films de absolute hoofdrol speelt.

In Arrival is ze een linguïste die contact moet zien te leggen met aliens, in Nocturnal Animals een ongelukkige galeriehoudster, die na jaren weer iets hoort van de Grote Liefde die ze ooit de laan uit stuurde omdat hij niet ambitieus genoeg was.

Voor zowel regisseur Denis Villeneuve (Arrival) als Tom Ford (Nocturnal Animals) was Adams eerste keus, wat veel zegt over de plek die de actrice tegenwoordig inneemt op de verlanglijstjes van grote Hollywoodregisseurs. Zoek je een intelligente, ongedwongen, maar ondoorgrondelijke actrice, dan kom je al snel uit bij Adams. Voor menige Hollywoodactrice stokt de carrière na haar veertigste, voor de inmiddels 42-jarige Adams lijkt de carrière nu pas echt begonnen.

De aanloop was lang. Via het schoolkoor, een mislukte poging ballerina te worden en drie weken bij Hooters, komt de jonge Adams terecht bij een dinershow (u weet wel: zang en dans tijdens het eten). Na drie jaar doet ze auditie voor een bijrol in de komedie Drop Dead Gorgeous (1999). Ze krijgt die rol, maar de rest is bepaald geen geschiedenis. Ze speelt her en der wat bijrolletjes en wordt ontslagen uit twee tv-series. In 2005 overweegt ze dan ook te stoppen met acteren, maar dankzij het onverwachte succes van indiefilm Junebug en de Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol, stelt ze dat nog even uit. De aanhouder wint, want na nog vier Oscarnominaties (Doubt, The Fighter, The Master en American Hustle) is Adams een gevestigde naam in Hollywood, en belangrijker nog, onze Actrice van het jaar.